×

Pomozimo Crnoj Gori da se odupre hegemonističkim idejama iz Beograda

23.06.2022

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta koje se ovaj tjedan održava u Bruxellesu, zastupnici su raspravljali o godišnjem Izvješću o Crnoj Gori. U raspravi je sudjelovao i hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol, zamjenski član u Izaslanstvu u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore. U plenarnom govoru Sokol se zauzeo za prava autohtone hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori ali je i upozorio na neprihvatljivu ideju ‘srpskog sveta’.

 

'Na svom europskom putu Crna Gora je ostvarila primjetan napredak, a posebno ohrabruje činjenica da ona odnedavno ima proeuropski orijentiranu Vladu koja je predana poštivanju vladavine prava i prava nacionalnih manjina. U tom smislu dobar je znak da hrvatska nacionalna manjina, između ostalih, sada ima svoga predstavnika u izvršnoj vlasti, ministra u Vladi Crne Gore. To je izrazito važno jer su Hrvati u Crnoj Gori autohtona manjina koja njeguje i čuva svoje tradicionalne običaje i bogato kulturno naslijeđe.' - kazao je Sokol.

'Međutim, ono što i dalje opterećuje Crnu Goru jesu djelovanja antieuropskih političkih snaga koje dovode u pitanje samo postojanje crnogorske nacije i identiteta. Ovakve neprihvatljive ideje koje dolaze iz Beograda dio su hegemonističkog koncepta ‘srpskog sveta’, a podržavane, u velikoj mjeri, od strane Rusije. Stoga je ključno da se crnogorska vlast odlučno suprotstavi ideji ‘srpskog sveta’, a na nama je da Crnoj Gori ponudimo pomoć i jasnu europsku perspektivu.' - zaključio je Sokol.