×

Europski parlament podržao reformu EU zakonodavstva o lijekovima, istaknuo sam brži pristup lijekovima

11.04.2024

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu zastupnici su podržali reformu EU zakonodavstva o lijekovima, koja se sastoji od dva zakonodavna prijedloga – nove Uredbe za koju sam izvjestitelj EPP-a i Direktive.

Prije nekoliko desetljeća Europa je imala vodeći položaj u istraživanju i inovacijama u zdravstvu, no danas unatoč nekim iznimkama, velika većina inovacija i inovativnih tvrtki nalazi se negdje drugdje. Moramo preokrenuti ovaj trend i vratiti inovacije u Europu te stvoriti okruženje koje privlači, a ne stvara prepreke za proizvođače novih lijekova. Pristup pacijenata lijekovima u EU i sigurnost opskrbe, također su sve veći razlozi za zabrinutost. Zbog svega navedenog, potrebna je dubinska reforma trenutnog zakonodavstva, koje se posljednji put ozbiljnije mijenjalo prije 20 godina.

Glavni cilj reforme je osigurati da svi pacijenti u EU imaju jednak i brži pristup učinkovitim lijekovima, bez obzira na to gdje žive. Zato smo skratili vrijeme potrebno za izdavanje odobrenja za lijekove od strane Europske agencije za lijekove. Također, omogućujemo da se lijekovi pacijentima mogu isporučiti u svakom trenutku, bez obzira na to gdje žive u Uniji – novi lijek sada će se morati staviti na tržište svih država članica koje to zatraže. Svakako treba spomenuti i borbu protiv antimikrobne otpornosti, budući da farmaceutske tvrtke dodatno potičemo na razvoj novih antibiotika, kombinacijom različitih mjera koje uključuju vaučere, ali i javne subvencije. U Uredbi, na kojoj sam radio posljednjih mjeseci, također smo donijeli i odredbe za olakšavanje istraživanja, razvoja i odobravanja lijekova za rijetke bolesti, područje u kojem su istraživanja najpotrebnija, a ulaganja najrizičnija. To je posebno važno za 95% pacijenata s rijetkim bolestima za koje danas ne postoji lijek, što apsolutno trebamo promijeniti.

Isto tako, istaknuo bih da proširujemo područje primjene tzv. izuzeća Bolar kojim će se omogućiti da generički lijekovi dolaze na hrvatsko i europsko tržište znatno ranije nego do sada, što je za naše građane izuzetno važno. Farmaceutskim kompanijama koje proizvode generičke lijekove bit će lakše odrediti kada će moći ući na tržište, što je značajno za Hrvatsku, budući da se većina proizvodnje kod nas odnosi na generičke lijekove. Mjerama za poticanje ranog ulaska na tržište generičkih lijekova jačamo tržišno natjecanje, pacijentima omogućujemo lakši pristup, a zdravstvenim sustavima smanjujemo troškove. Kao rezultat toga, hrvatski građani će imati priliku dobiti nove generičke lijekove nekoliko mjeseci prije nego što je to trenutno moguće. Ovom reformom jačamo europsku industriju, olakšavamo pristup inovativnim, ali i generičkim lijekovima te omogućavamo da svi pacijenti imaju jednak status i da nitko nije građanin drugog reda.