×

Venezuela pokazuje kako izgleda završni čin uspostavljanja demokratskog socijalizma

19.12.2019

Europski parlament raspravljao je jučer o teškoj situaciji u Venezeueli koja trenutno prolazi kroz političku, ekonomsku i humanitarnu katastrofu.

Venezuela | Demokratski socijalizam | politika | ekonomija | Humanizam | Sokol EU

Europski parlament raspravljao je jučer o teškoj situaciji u Venezeueli koja trenutno prolazi kroz političku, ekonomsku i humanitarnu katastrofu. Prema procjenama Ujedinjenih naroda, ukupan broj izbjeglica iz te zemlje bi iduće godine mogao narasti do čak 6,5 milijuna ljudi.

U raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta sudjelovao je i hrvatski zastupnik Tomislav Sokol koji je istaknuo kako je situacija u Venezueli konačni čin tragedije upostavljanja „demokratskog socijalizma 21. stoljeća“.

Naime, u zemlji se inflacija trenutno penje na nevjerojatnih 50.100 posto, a prema Transparency International indeksu, Venezuela je najkoruptivnija država u zapadnoj hemisferi. Kao i svim svojim varijantama dosad, demokratski socijalizam završio je dakle u bježanju građana iz vlastite zemlje te redovima za osnovne prehrambene namirnice.

Venezuela danas prolazi kroz humanitarnu katastrofu. Povijest je pokazala kako je to uvijek zadnji čin tragedije koja se zove uspostavljanje socijalizma. Unatoč tome, i danas pojedini političari u Hrvatskoj spominju zalaganje za 'demokratski socijalizam'. Kako to u praksi izgleda, naši sugrađani mogu vidjeti na tužnim slikama iz Venezuele u kojoj su trenutno redovi za kruh, lijekove, u kojoj novac ne vrijedi ništa te iz koje hoće pobjeći većina stanovništva. Važno je iznova podsjećati koliko su takvi stavovi opasni za liberalnu demokraciju te ukazati da vode u političku autokraciju i ekonomsku propast – zaključio je u svom govoru Tomislav Sokol.