×

Tomislav Sokol upozorava: 'SDP-ovom eurozastupniku Matiću pravo na priziv savjesti je problem, dijelio bi tablete za pobačaj, a želi i da se Europska unija miješa u nadležnosti država članica'

21.06.2021

Zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol kritizirao je Izvješće o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena čiji je izvjestitelj zastupnik iz redova socijalista, SDP-ov Predrag Fred Matić. O ovom Izvješću zastupnici će glasovati u četvrtak, 24. lipnja 2021.

'Izvješće je paušalno, neutemeljeno i pravno netočno. Naime, izvjestitelj odmah na početku navodi proizvoljnu i na međunarodnom pravu neutemeljenu definiciju spolnog i reproduktivnog zdravlja. Riječ je o definiciji koja nema uporište u niti jednom pravno obvezujućem dokumentu već se isključivo radi o definiciji koju koristi jedan interesni neformalni forum koji se zalaže za promociju pobačaja. Kao takva, definicija spolnog i reproduktivnog zdravlja apsolutno je sadržajno neprihvatljiva' - upozorio je Sokol i ukazao na to da pravna nepreciznost Izvješća predstavlja opasnost za temeljne društvene vrijednosti. 'U Izvješću se navodi i da su spolna i reproduktivna prava kao ljudska prava zaštićena Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima, odnosno, Međunarodnim paktom o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima što je netočno jer spomenuti dokumenti niti jednom riječju ne spominju pojam spolnih i reproduktivnih prava' - istaknuo je Sokol.

Posebno zabrinjavajuća su stajališta izvjestitelja vezana uz pobačaj i s pobačajem povezanim pitanjima smatra Sokol. 'Izvjestitelju je problem institut prava na priziv savjesti koji je zapravo civilizacijski doseg u punom smislu riječi. Time izravno dovodi u pitanje i hrvatske zakone kojima se izričito jamči pravo na priziv savjesti i to Zakonom o liječništvu,  Zakonom o sestrinstvu, Zakonom o stomatološkoj djelatnosti ali i Zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji. Pravo na priziv savjesti jamči se i Rezolucijom 1763 (2010) Vijeća Europe. Osim toga, izvjestitelj želi javnim novcem financirati rad udruga koje promoviraju pobačaj i dijeliti tablete koje izazivaju pobačaj. Iz svega navedenog očita je tendencija promoviranja pobačaja u Izvješću.' - navodi Sokol.

Analizirajući sadržaj Izvješća Sokol je utvrdio i da izvjestitelj pokazuje temeljno nepoznavanje europskog prava u pogledu nadležnosti koje Europska unija ima u područjima koja su predmetom ovog Izvješća pa bi tako SDP-ov eurozastupnik Matić da se Europska unija miješa u nadležnosti država člancima. Naime, pitanja vezana uz pobačaj ili obrazovanje djece u isključivoj su nadležnosti država članica, a iz teksta Izvješća poglavito je razvidno nepoznavanje europskog prava u pogledu nadležnosti Europske unije u pitanjima javnog zdravlja. U suprotnosti s nadležnostima Europske unije, izvjestitelj bi određivao kurikulum odnosno sadržaj nastavnog programa spolnog odgoja u okviru kojeg očito želi da djeca uče o rodnoj ideologiji.

'Kao pravnik koji predaje kolegij zdravstvenog prava na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i kao zastupnik u Europskom parlamentu koji štiti interes naših građana, snažno sam se usprotivio ovom Izvješću i poduzeo sve postupovne korake kako bih srušio ovo Izvješće. To uključuje i zahtjev za odvojenim glasovanjem o svim navedenim spornim stavkama kako bi građani točno mogli vidjeti tko je od zastupnika u Europskom parlamentu glasovao za ovakve maliciozne konstrukcije u tekstu Izvješća' - zaključuje Sokol.