×

Za Hrvatsku je važno da turistički sektor učinimo otpornijim na buduće krize

06.10.2021

Povodom rasprave koja se održala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol govorio je  o ocjeni mjera Europske unije za turistički sektor.

Europa je najposjećenija turistička destinacija u svijetu. Turistički sektor ključan je dio gospodarstva Unije i čini 10 % njezina BDP-a, zbog čega EU stremi oživljavanju tog sektora.

„Turistički sektor ima iznimno važnu ulogu u gospodarstvu i društvu Europske unije. On je 2019. godine generirao 10% ukupnog BDP-a i 27 milijuna radnih mjesta u više od 3 milijuna poduzeća“ – rekao je zastupnik Sokol.

Turistički sektor generira prihode, podržava radna mjesta i poduzeća te potiče lokalni razvoj i kulturnu razmjenu. Budući da je turizam usko povezan s mnogim drugim sektorima - osobito s prometom - on također utječe na šire gospodarstvo.

„Pandemija je turistička odredišta u EU pogodila na različite načine, odražavajući pritom razlike u vrstama turističke ponude, različitim ograničenjima putovanja, veličini turističkih tržišta i važnosti turizma za lokalno gospodarstvo. U nekim državama članicama poput Hrvatske, zemlje iz koje dolazim, doprinos turizma i za njega vezanih industrija u BDP-u doseže 20%, stoga su one puno više gospodarski pogođene ovom pandemijom od drugih“ – naglasio je zastupnik Sokol.

Europska komisija objavila je Vodič o EU financiranju projekata u turizmu, koji uključuje širok spektar programa financiranja u okviru novog Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021.-2027. i paketa za oporavak “EU sljedeće generacije”.

„Smatram da su Unija i njene države članice, kao što je Hrvatska, u krizi djelovale na pravi način. Kontinuirana financijska potpora bila je ključna za opstanak sektora turizma i za njega vezanih djelatnosti. Spašena su brojna radna mjesta i spriječene teške dugoročne posljedice za lokalno gospodarstvo“ – rekao je zastupnik Sokol.

„Također, pozdravljam uvođenje COVID potvrda ovo ljeto. Tako se omogućilo da europski građani ponovno koriste svoje pravo slobodnog kretanja u punom smislu te su one također bile bitan faktor u oporavku turizma, bez diskriminiranja bilo koga. Osim toga, uvođenjem europskog pečata za sigurnost, vratilo se povjerenje potrošača u turistički sektor“ – rekao je zastupnik Sokol.

„Na kraju bih istaknuo da je ova kriza pokazala važnost turizma za europski način života, ali i njegovu ranjivost. Moramo raditi na dugoročnim rješenjima, uključujući financijska sredstva, kako bi turistički sektor bio što otporniji na buduće krize, koje su neminovne“ – zaključio je zastupnik Sokol.