×

Tomislav Sokol ponovno izabran za ključnu osobu EPP-a u odboru za zdravstvo

18.07.2024

Na prvoj plenarnoj sjednici novog saziva Europskog parlamenta koja se održava u Strasbourgu, hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol ponovno je izabran za koordinatora Kluba zastupnika EPP-a u Pododboru za javno zdravlje (SANT). Kao ključna osoba najsnažnije političke grupacije u Europskom parlamentu za zdravstvo, Sokol će biti zadužen za definiranje i jačanje europskih zdravstvenih politika te praćenje njihove provedbe.

„Ponosan sam što sam ponovno izabran za ključnu osobu Kluba zastupnika EPP-a u odboru za zdravstvo Europskog parlamenta. To mi omogućuje da se i dalje nastavim snažno zalagati za poboljšanje javnog zdravstva u Europskoj uniji i unaprjeđenje kvalitete zdravstvene skrbi naših građana s ciljem da u Europi ne postoje građani prvog i drugog reda. To naročito podrazumijeva jednak pristup lijekovima u svim državama članicama i sprječavanje njihove nestašice. Kao koordinator Kluba zastupnika EPP-a zalagat ću se za povećanje izdvajanja iz europskog proračuna za zdravstvo, bolje preveniranje bolesti i lakše ostvarivanje prekogranične zdravstvene skrbi. Posebno mi je drago što ću nastaviti raditi na reviziji propisa EU-a kojima ćemo omogućiti brži pristup novim lijekovima za naše građane i što ću pratiti uvođenje EU digitalne zdravstvene putovnice koja će osigurati kvalitetnije i brže liječenje hrvatskim građanima, a za koju sam bio izvjestitelj u prošlom sazivu.“ - kazao je Sokol.

Podsjetimo, početkom godine, neovisna istraživačka platforma EU Matrix proglasila je Tomislava Sokola najutjecajnijim zastupnikom u Europskom parlamentu u području zdravstva.