×

Tomislav Sokol izabran za ključnu osobu Europskog parlamenta za suradnju s Europskom agencijom za lijekove

22.10.2024

Na izvanrednoj sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta (ENVI), hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol izabran je za ključnu osobu Europskog parlamenta za suradnju s Europskom agencijom za lijekove (EMA). U okviru svojih nadležnosti EMA ima ključnu ulogu u odobravanju lijekova za cijelu EU, uključujući i Hrvatsku.

‘Velika mi je čast što sam izabran za ključnu osobu Europskog parlamenta za suradnju s Europskom agencijom za lijekove (EMA) u okviru nadležnosti Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta (ENVI). Kao zastupnik zadužen za suradnju s EMA-om, snažno ću se zalagati za to da pacijenti imaju pravovremeni i pravedan pristup sigurnim i učinkovitim lijekovima. To znači i mogućnost da lijekovi pacijentima u Hrvatskoj budu dostupni u isto vrijeme kao, primjerice, onima u Njemačkoj. Posebno mi je zadovoljstvo što na ovu funkciju stupam i kao izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a za reformu EU zakonodavstva o lijekovima jer ću se sada, osim za jednak pristup lijekovima u svim državama članicama, još snažnije moći zalagati i za sprječavanje nestašice lijekova s kojima se države članice sve češće susreću.’ - kazao je Sokol.  

 

Podsjetimo, Sokol je ujedno i koordinator Kluba zastupnika EPP-a u Pododboru za javno zdravlje Europskog parlamenta (SANT) te izvjestitelj Europskog parlamenta za europski prostor za zdravstvene podatke  (EU digitalnu zdravstvenu putovnicu). Važno je istaknuti da je neovisna istraživačka platforma EU Matrix ranije proglasila Tomislava Sokola najutjecajnijim zastupnikom u Europskom parlamentu u području zdravstva.