×

Aktivnosti i uspjesi tijekom 2020. godine

20.12.2020

Zaštita zdravlja, vraćanje života u ruralna područja i ravnopravnost svih građana EU ostaju moji prioriteti. U Europskom parlamentu posvećen sam ključnim interesima svih građana Hrvatske i Europske unije.

Zaštita zdravlja, vraćanje života u ruralna područja i ravnopravnost svih građana EU ostaju moji prioriteti

U Europskom parlamentu posvećen sam ključnim interesima svih građana Hrvatske i Europske unije. Radom u odborima, pokretanjem inicijativa i zalaganjem za donošenje konkretnih rješenja nastojim postići ravnopravnost građana Hrvatske s ostalim građanima EU bez obzira je li riječ o jednakoj kvaliteti proizvoda, zdravstvu ili pravima potrošača.

Zajednički odgovor na COVID krizu

Kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača radio sam na pripremi Rezolucije o koordiniranom djelovanju država članica u suzbijanju pandemije uzrokovane koronavirusom. Postigli smo strateški cilj za Hrvatsku - uvođenje lokalnog kriterija pri označavanju određenog prostora rizičnim za putovanje. Osim usklađivanja mjera za borbu protiv pandemije, Rezolucijom smo osigurali nedvosmislenu podršku Parlamenta za priključenje Hrvatske Schengenskom području.

Poseban odbor Europskog parlamenta za borbu protiv raka (BECA)

Rak je drugi vodeći uzrok smrtnosti u državama članicama i pogađa ljude iz cijele Europske unije, stoga je borba protiv raka, svim raspoloživim sredstvima, jedan od prioriteta mog političkog i osobnog angažmana. U Posebnom odboru za borbu protiv raka razmatramo mjere za jačanje pristupa u svakoj ključnoj fazi bolesti: prevenciji, dijagnozi, liječenju, životu osoba koje su preboljele rak i palijativnoj skrbi. Podržat ćemo neprofitna klinička istraživanja koja farmaceutska industrija ne istražuje jer im nisu dovoljno profitabilna. Programi prevencije, kao i pristup najboljim metodama liječenja moraju biti jednako dostupni svima u Republici Hrvatskoj baš kao i u Europskoj uniji. Također, aktivno se zalažem za „pravo na zaborav“ za osobe koje su preboljele rak jer su zbog svoje povijesti bolesti često diskriminirane.

Nestašica lijekova i povratak proizvodnje lijekova u EU

Iako je Europska unija najveći svjetski izvoznik farmaceutskih proizvoda, velik dio aktivnih sastojaka za proizvodnju lijekova uvozi se, uglavnom iz Kine i Indije. Kako bi se to promijenilo, među prvima u Europskom parlamentu pokrenuo sam inicijativu koja je rezultirala izglasavanjem Izvješća o nestašici lijekova. Predložili smo mjere za vraćanje proizvodnje lijekova u EU, uspostavu pričuve za lijekove od strateškog značaja, zajedničku nabavu lijekova i poboljšan sustav dojave nestašice lijekova. Sada smo na korak bliže postizanju europskog suvereniteta u opskrbi lijekovima.

Borba za prava pacijenata

Europska unija nema zajedničku zdravstvenu politiku, ali ne smije dopustiti da postoje razlike u liječenju između Njemačke, Danske ili Hrvatske, kakvima svjedočimo danas. Radom u odborima nastojim ispuniti obvezu kojoj sam duboko posvećen, a to je uklanjanje prepreka pružanju prekogranične zdravstvene zaštite te uspostavljanje zdravstvenih centara izvrsnosti diljem EU.

Ruralna područja kao privlačna mjesta za život i rad

Ruralna područja izvor su kreativnosti i inovacija u kojima je utemeljen velik dio europske kulturne i prirodne baštine, koju je iznimno važno očuvati. U suradnji s kolegama iz međuskupine za Ruralna, planinska i udaljena područja i pametna sela nastojim ojačati teritorijalnu koheziju unutar Europske unije.  Imajući na umu da je u Hrvatskoj 90% područja ruralno, radit ću na implementaciji pametnih rješenja za unaprjeđenje zdravstvene i obrazovne infrastrukture diljem ruralnih i planinskih područja Lijepe naše i učiniti da ruralna područja postanu privlačna mjesta za život i rad, posebice za mlade. Kao izvjestitelj europskih pučana za Strategiju 'od polja do stola', borim se za bolji položaj mladih hrvatskih poljoprivrednika.

Jedinstveni punjač za sve uređaje

Samo zbog različitih punjača godišnje se unutar EU generira više od 51.000 tona otpada. U Odboru za unutarnje  tržište i zaštitu potrošača smo, unatoč velikim pritiscima korporacija, uspjeli izboriti skoro uvođenje jedinstvenog punjača za mobilne telefone i druge elektroničke uređaje. Donošenje Rezolucije o jedinstvenom punjaču kojom ćemo olakšati svakodnevni život, smanjiti troškove i sačuvati okoliš pobjeda je razumne politike nad korporativnim interesima.

Rano zastarijevanje proizvoda

Namjerno osmišljavanje i ugrađivanje mehanizama u proizvode kako bi im se skratio vijek trajanja za mene kao člana Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača je neprihvatljivo. Stoga sam inzistirao na usvajanju Izvješća o održivijem jedinstvenom tržištu za poduzeća i potrošača, kojim se predviđa niz konkretnih mehanizama za unaprjeđenje zaštite prava potrošača, između ostalog i zabranom programiranog kvarenja proizvoda te uspostavom prava na popravak proizvoda.