×

Izložba Sinjske Alke u Bruxellesu, ponosno sam predstavio hrvatsku tradiciju i baštinu

10.04.2024

Organizirao sam izložbu fotografija na temu Sinjske alke u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Na službenom otvorenju izložbe, uz mene, okupljenima su se obratili Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije te Mario Šušnjara, alkarski vojvoda i član Upravnog odbora Alkarskog viteškog društva.

Drago mi je što smo imali priliku predstaviti Sinjsku alku kroz izložbu fotografija i kratki dokumentarni film zastupnicima i zaposlenicima Europskog parlamenta. Cilj ove izložbe bio je predstaviti bogatu povijest i tradiciju Sinjske alke te promovirati višestoljetnu hrvatsku baštinu i identitet u Europskoj uniji. Sinjska alka je sastavni dio hrvatske tradicije i kulture, a od 2010. se nalazi na UNESCO-ovom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Također, na otvaranju izložbe naglasio sam veze između Sinjske alke i europske kulturne baštine, naglašavajući njezinu važnost kao dijela šireg konteksta europske povijesti i kulture. Isto tako, posjetitelji su na otvaranju izložbe imali priliku iz prve ruke vidjeti deset alkara i deset alkarskih momaka koji su bili odjeveni u viteške tradicionalne odore.

„Sinjska Alka simbolizira hrabrost, vještinu i zajedništvo, te predstavlja hrvatsku i europsku kulturnu tradiciju koja povezuje zajednicu i usađuje osjećaj ponosa i pripadnosti. Njena povijest podsjeća nas na važnost obrane europskih vrijednosti i sloboda. Kroz ovu izložbu Alka je predstavljena kao odličan primjer hrvatske kulturne baštine koja upotpunjuje
raznolikost europske kulture“ – rekla je Šuica, potpredsjednica Europske komisije.

„U mnogim drugim mjestima u Europi, pokušano je obnavljanje sličnih turnira poput Sinjske alke, no s vremenom bi takva događanja prestala ili bi prerasla u pučke fešte. Alka je u tom smislu unikatna, predstavlja jedini takav događaj koji u kontinuitetu traje od 1715. te će se ove godine održati po 309. put. Neizmjerno nam je drago što smo u srcu Europske unije predstavili neizostavan dio hrvatske kulture i identiteta“ – rekao je Šušnjara, alkarski vojvoda.

Osim predstavnika Alkarskog viteškog društva, na otvaranju izložbe sudjelovala je i Klapa Sinj, predstavljajući dodatnu hrvatsku nematerijalnu kulturnu baštinu kroz svoje prepoznatljivo pjevanje. Ovaj spoj tradicionalnih elemenata Sinja i Cetinske krajine dodatno je obogatio doživljaj posjetitelja i naglasio bogatstvo kulturne raznolikosti Hrvatske.
Europska unija ne može opstati bez poštivanja i njegovanja nacionalnog identiteta i kulturnih posebnosti država članica, što je osobito važno za manje države poput Hrvatske. Hrvatska se ističe kao primjer uspješnog očuvanja i promocije vlastitog identiteta unutar EU, a mali doprinos tome je upravo i ova izložba.

Vrijedi podsjetiti da su alkari i alkarski momci prvi put predstavljeni u Europskom parlamentu u Bruxellesu 2015. godine, na poziv tadašnjeg zastupnika, a sadašnjeg predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića, povodom 300. godišnjice Sinjske alke.

Izložba fotografija ostat će otvorena u Europskom parlamentu do 12. travnja.