×

U BiH potrebna reforma izbornog sustava, a Srbija se konačno mora suočiti s prošlošću i riješiti pitanja nestalih iz Domovinskog rata

21.10.2021

Na raspravi koja se danas održala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol govorio je  na temu sastanka na vrhu EU-a i zemalja jugoistočne Europe.

Na sastanku na vrhu EU-a i zemalja jugoistočne Europe u Brdu kod Kranja, koje je organiziralo slovensko predsjedništvo Vijeća, 6. listopada ove godine okupili su se čelnici država članica EU-a i šest partnera s područja jugoistočne Europe: Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.

„Prostor jugoistočne Europe od strateške je važnosti za Europsku uniju. Povijest je pokazala da krize u ovom području mogu destabilizirati cijelu Europu. To smo vidjeli 1914., kada je lanac događaja započet u Sarajevu uzrokovao globalnu kataklizmu koja je dovela do urušavanja svjetskog poretka koji je do tada postojao. Zato je sudbina ovog područja od golemog značaja za sve nas, mada mnogi toga nisu svjesni“ – rekao je zastupnik Sokol.

Ulazak u EU je moguć samo na osnovi vjerodostojnih reformi partnera, pravednih i strogih uvjeta te načela vlastitih zasluga. Kako bi se odrazila važnost bliskih odnosa između EU-a i zemalja jugoistočne Europe, čelnici su odlučili redovito održavati ove vrste sastanaka, a sljedeći se sastanak planira za 2022. godinu.

„Prvo bih spomenuo Bosnu i Hercegovinu. Tamo su Hrvati konstitutivan narod, ogromnom većinom građani Europske unije, diskriminirani, jer im je onemogućeno da sami biraju vlastite političke predstavnike. Zato je potrebna što hitnija reforma izbornog sustava, sukladno odluci Ustavnog suda, kako bi se zaustavila diskriminacija jednog od konstitutivnih naroda i spriječila daljnja destabilizacija zemlje“ – nastavio je zastupnik Sokol.

Vjerodostojnost procesa proširenja temelji se na nedvosmislenim rezultatima u ključnim područjima vladavine prava i reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, sigurnosti, temeljnih prava, demokratskih institucija, reforme javne uprave, kao i u području gospodarskog razvoja i konkurentnosti.

„Dalje, Crna Gora je daleko odmaknula na putu prema EU, ali nažalost antieuropske snage koje negiraju samo postojanje crnogorske nacije imaju snažan utjecaj u trenutačnoj vladajućoj većini što nikako nije dobro te predstavlja nazadovanje u odnosu na prijašnje stanje. Strateški imperativ za Crnu Goru jednostavno mora biti njezin europski put, a Unija joj u tome mora aktivno pomoći, a ne nijemo promatrati sa strane što se tamo događa“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

 

„Srbija s druge strane, ne može ući u EU dok ne riješi temeljna pitanja vezana uz vladavinu prava, poput prava manjina, procesuiranja ratnih zločina te rasvjetljavanja sudbine nestalih osoba iz agresije na Hrvatsku. Konstruktivan pristup temeljen na činjenicama i odlučno suočavanje s vlastitim zabludama i porazima nužni su za ovu zemlju u kojoj se dan-danas u školskim udžbenicima negira hrvatski jezik. Njeno vodstvo se jednostavno mora suočiti s prošlošću, a potom i usvojiti europske vrijednosti“ – naglasio je zastupnik Sokol.

 

„Danas smo ponovno u vrlo složenim vremenima u kojima su brojne sile, poput Rusije, Kine i Turske sve prisutnije u ovoj regiji što svi mi u Uniji trebamo shvatiti vrlo ozbiljno. Ukoliko Europa ne preuzme vodeću ulogu u jugoistočnoj Europi, drugi će popuniti tu prazninu“ – zaključio je zastupnik Sokol.