×

Tomislav Sokol izborio se u Europskom parlamentu: 'Hrvatski pacijenti lakše će moći ostvariti zdravstvenu skrb u inozemstvu!'

03.12.2020

U Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) jučer je usvojeno izvješće hrvatskog zastupnika doc. dr. sc. Tomislava Sokola o slobodnom kretanju usluga. Rezultat je to višemjesečnih pregovora koji su se vodili između političkih grupacija u Europskom parlamentu o ovom važnom Izvješću. Sokol, koji je pregovarao u ime kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP-a), založio se za jačanje položaja poduzetnika na jedinstvenom tržištu, a uspio je na europsku agendu nametnuti i pitanje prekograničnog pružanja zdravatsvene skrbi.

Istraživanja su pokazala da boljom provedbom zakonodavstva u području jedinstvenog tržišta možemo generirati dodatnih 297 milijardi eura. Kako uslužne aktivnosti stvaraju čak 73% europskog BDP-a, a, tome unatoč, samo 6,5 % europskog BDP-a dolazi od prekograničnog pružanja usluga, poseban naglasak stavio sam na stvaranje preduvjeta za jačanje položaja poduzetnika koji svoje usluge pružaju u državama članicama Europske unije. Konkretno, jedinstvene kontaktne točke koje sadrže potrebne informacije o pružanju usluga teško je pronaći, a poduzeća su o njima slabo informirana. Ovo Izvješće trebalo bi to promijeniti. Na tragu zaključka Europskog revizorskog suda, pozvali smo na ciljanu promidžbujedinstvene kontaktne točke - ističe Sokol te objašnjava da Izvješće koje su danas izglasali u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) pruža osnovu za lakše priznavanje majstorskih ispita, radnog iskustva stečenog u inozemstvu ali i visokoobrazovnih kvalifikacija.

Unatoč prvotnom otporu ostalih političkih grupacija, Sokol je uspio uključiti i prekogranično pružanje zdravstvene skrbi u tekst Izvješća. Odlazak pacijenata na liječenje u druge države članice popraćen je brojnim administrativnim barijerama, primjerice široko postavljenim uvjetima za dobivanje prethodnog odobrenja  koje posljedično pacijente obeshrabruje da, kada je to potrebno, zdravstvenu skrb zatraže i izvan granica svoje države. Postoji nesklad između prakse Europskog suda i odredaba Direktive o primjeni prava pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj skrbi pri čemu Direktiva stvara dodatne poteškoće prekograničnom pružanju zdravstvenih usluga. Uspio sam to objasniti svojim europskim kolegama i sada, kada je i Parlament zauzeo jasno stajalište u ovoj pravnoj stvari, lakše ćemo osigurati našim pacijentima prekograničnu zdravstvenu skrb kada ona bude potrebna, čime ćemo smanjiti nejednakosti u pristupu najkvalitetnijoj zdravstvenoj usluzi -zaključuje Sokol.  

Podsjetimo, o važnosti uslužnog tržišta za europsko pa tako i hrvatsko gospodarstvo govori i činjenica da uslužni sektor stvara devet od deset novih radnih mjesta. Nakon što je Izvješće o slobodnom kretanju usluga izglasano u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), očekuje se da će biti uvršteno na dnevni red plenarne sjednice Europskog parlamenta već u siječnju.