×

Tomislav Sokol: hrvatski proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla uživat će zaštitu i na kineskom tržištu

12.11.2020

Europski parlament dao je jučer suglasnost za sklapanje Sporazuma između Europske unije i Vlade Narodne Republike Kine o suradnji u području oznaka zemljopisnog podrijetla i njihovoj zaštiti.

Time su konačno ispunjeni formalnopravni uvjeti za zaštitu europskih proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla na kineskom tržištu. Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a u Kinu u posljednjem desetljeću znatno je porastao, s godišnjom stopom rasta od više od 20 % u razdoblju od 2009. do 2019. Kina je također postala treće najveće odredište za izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a, nakon Ujedinjene Kraljevine i SAD-a.

Komentirajući važnost Sporazuma, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača doc. dr. sc. Tomislav Sokol istaknuo je da je za Republiku Hrvatsku od posebnog značaja to što će se u naredne četiri godine od sklapanja Sporazuma na kineskom tržištu zaštititi i tradicionalni hrvatski proizvodi. Neretvanska mandarina, Baranjski kulen, Dalmatinski pršut, Drniški pršut, Lički krumpir, Dingač i Istarski pršut uživat će kvalificiranu zaštitu na kineskom tržištu koje broji više od milijardu potrošača. Konkretno, to znači da će navedeni proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla biti zaštićeni od bilo kakvog predstavljanja koje bi naznačilo ili sugeriralo da ta roba potječe sa zemljopisnog područja koje nije stvarno mjesto podrijetla roba, pa čak i u slučajevima kad bi se na proizvodu naznačilo da se radi o imitaciji zaštićenog proizvoda. Drugim riječima, naše vino Dingač s Pelješca, mandarine iz doline Neretve ili pršut i kulen kojima se dičimo, uskoro će uživati zaštitu i izvan granica Europske unije.

Podsjetimo, Sporazuma između Europske unije i Vlade Narodne Republike Kine o suradnji u području oznaka zemljopisnog podrijetla zaštitit će se ukupno 100 proizvoda iz Europske unije na kineskom tržištu te još njih 175 u roku od četiri godine od sklapanja ovog Sporazuma.

Ovaj Sporazum predstavlja važan prvi korak i trebalo bi popis zaštićenih proizvoda što prije proširiti kako bi se zaštitile mnoge oznake zemljopisnog podrijetla EU-a koje su još uvijek isključene - zaključuje Sokol.