×

Montirani sudski procesi nam nisu nepoznati iz nekih ranijih vremena, nažalost, Turskoj nisu strani ni danas

05.05.2022

U sklopu rasprave koja se održala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol govorio je o slučaju Osmana Kavale u Turskoj.

Turski filantrop i poduzetnik Osman Kavala osuđen je prošli tjedan u Istanbulu na doživotni zatvor bez mogućnosti smanjenja kazne, pod optužbom za pokušaj rušenja vlasti, dok je sedmero suoptuženika osuđeno na 18 godina zatvora.

„Kavala, istaknuti predstavnik turskog civilnog društva, proveo je četiri i pol godine u zatvoru pod optužbom da je htio svrgnuti vladu i predsjednika Erdogana financirajući protuvladine prosvjede poznate kao "Gezi park" 2013. i neuspjeli državni udar u srpnju 2016.“ – rekao je zastupnik Sokol.

„Sukladno dostupnim podacima, sudski postupak bio je politički motiviran te je bio obilježen nedostatkom dokaza koji bi potkrijepili neutemeljene optužbe. Stalna kašnjenja u tom postupku, uključujući spajanje različitih predmeta i stvaranje novih nakon prethodne oslobađajuće presude, bacila su sjenu na poštivanje demokracije, vladavinu prava i transparentnost u turskom pravosudnom sustavu. Osim toga, istaknuo bih da je čak i pokrenuta istraga protiv trojice sudaca koji su oslobodili Kavalu 2020. u postupku zbog kojeg je i inicijalno pritvoren. Ukratko, sve ukazuje na to da se radi o montiranom političkom procesu“ – naglasio je zastupnik Sokol.

„Također, potrebno je istaknuti da je i Europski sud za ljudska prava u svojoj presudi iz prosinca 2019. godine utvrdio da je Turska prekršila Kavalina prava držeći ga u pritvoru i zatražio njegovo puštanje na slobodu, što Turska dakako nije učinila“ – nastavio je Sokol.

„Stanje demokracije i vladavine prava u Turskoj općenito je vrlo zabrinjavajuće te je po tom pitanju ona redovito kritizirana. Štoviše, nakon neuspjelog državnog udara 2016. došlo je do dodatnog narušavanja standarda temeljnih ljudskih prava, neovisnosti medija i civilnog društva te se ne nazire rješenje problema. U gotovo 20 godina dosadašnje vladavine, turski predsjednik Erdogan u velikoj je mjeri uspio staviti medije i cjelokupni javni prostor pod svoju kontrolu, a sve pod krinkom borbe protiv terorizma. U tom kontekstu, Kavala je postao jedan od simbola neslaganja s Erdoganovim režimom, a turske vlasti na ovaj način žele zastrašiti ne samo njega, već i sve preostale neistomišljenike“ – rekao je Sokol.

„Vladavina prava i temeljna ljudska prava predstavljaju civilizacijske tekovine koje Turska mora poštovati. Zato vjerujem da će Europski parlament izglasavanjem ove rezolucije pokazati punu solidarnost s Kavalom i ostatkom osuđenika u ovom procesu te jasno osuditi kontinuirano narušavanje vladavine prava i temeljnih sloboda u Turskoj“ – na kraju je zaključio zastupnik Sokol.