×

‘Francusko predsjedanje Vijećem EU povoljno je za Hrvatsku i moglo bi ubrzati naše priključenje schengenskom području’

19.01.2022

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu danas je održana rasprava o programu aktivnosti francuskog predsjedništva. Tom prilikom prioritete šestomjesečnog predsjedanja Vijećem Europske unije zastupnicima je predstavio francuski predsjednik Emmanuel Macron. Inače, ovo je trinaesti put da je Francuska preuzela vodstvo rotirajućeg predsjedanja, ovog puta u sklopu takozvanog tria kojeg uz Francusku sačinjavaju Češka i Švedska. Na plenarnoj sjednici sudjeluje i hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol.

‘Program kojeg nam je danas predstavio predsjednik Macron ambiciozan je sa zakonodavnog aspekta ali je realan i izvediv. Tu prije svega mislim na činjenicu da Francuzi žele do srpnja dovršiti pregovore o zakonodavnom paketu o digitalnim uslugama koji uključuje dva kompleksna akta na kojima sam aktivno radio kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO). Time pokazuju da su im digitalizacija i jedinstveno tržište od iznimne važnosti. S političkog aspekta smatram da je program francuskog predsjedanja povoljan za Hrvatsku. Uzimajući u obzir strateško partnerstvo s Francuskom i nedavni državni posjet predsjednika Macrona Hrvatskoj, uvjeren sam da ćemo u Francuskoj imati pouzdanog saveznika u našem priključenju schengenskom području tijekom 2022. Europska komisija ranije je potvrdila tehničku spremnost Hrvatske za ulazak u schengenski prostor, a Europski parlament u više je navrata Hrvatskoj iskazao podršku na tom putu. Sada je potrebna još konsenzualna politička odluka Vijeća za koju vjerujem da će uslijediti u narednim mjesecima. Također, treba pohvaliti i napore koje Vlada Republike Hrvatske poduzima u tom smislu.’ - istaknuo je Sokol.

‘Dodatno, ohrabruje i činjenica da u Programu nije izostavljena Jugoistočna Europa. Naime, pod francuskim predsjedništvom u lipnju ove godine održat će se konferencija o Jugoistočnoj Europi. To je prilika da se dodatno založimo za zaštitu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini koji je od tri konstitutivna naroda najviše iskreno okrenut prema zapadu te predan zagovaranju europskog puta BiH.’ - zaključio je Sokol.