×

Komunističke zločine treba osuditi bez fige u džepu

28.03.2023

U organizaciji Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu održana je rasprava o trajnom naslijeđu komunističkih tajnih službi i njihovoj mreži utjecaja na kojoj je sudjelovao hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol. Govoreći o tajnim službama komunističkih režima Sokol je istaknuo da je njihov utjecaj prisutan i danas u modernom društvu. 

'Nasljeđe tajnih službi komunističkih režima nažalost vidljivo je i u modernom društvu, a utjecaj interesnih skupina iz bivšeg sustava prisutan je i danas. Štoviše, ove interesne skupine čine sve što je u njihovoj moći da bi relativizirale negativno nasljeđe prošlih vremena, a sve da bi zadržali svoje stečene pozicije. Posebno zabrinjava činjenica da sljednici zločinačkog komunističkog režima nikad nisu nedvojbeno osudili djelovanja tajnih službi koje su bile najvažniji element državne represije.' - kazao je Sokol.

Cilj rasprave u Europskom parlamentu bio je, između ostalog, upozoriti i na vanjska uplitanja u unutarnje procese na području jugoistočne Europe pri čemu je istaknuto da je jugoslavenska tajna služba ostala zapamćena po izuzetno okrutnim metodama djelovanja, likvidacijama i gušenjima sloboda čije je djelovanje naročito bilo usmjereno prema mladim hrvatskim intelektualcima.