×

Tomislav Sokol: 'Osobni podaci naših građana moraju biti zaštićeni u Ujedinjenoj Kraljevini'

21.05.2021

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Bruxellesu zastupnici su jučer raspravljali o zaštiti osobnih podataka europskih građana u trećim državama. Tom prilikom zastupnici su zatražili da se održi visoka razina zaštite osobnih podataka europskih građana u Velikoj Britaniji, koja je prošle godine prestala biti članicom Europske unije. U raspravi je sudjelovao i doc. dr. sc. Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

'Opća uredba o zaštiti osobnih podataka jamči našim građanima sigurnost u postupku tretiranja osobnih podataka. Uredba predviđa i mogućnost prijenosa osobnih podataka s trećim državama temeljem odluke o primjerenosti. S obzirom na to da je Ujedinjena Kraljevina izlaskom iz Europske unije postala treća država, a kako bi se osigurala sigurna razmjena osobnih podataka, potrebno je da Europska komisija donese odluku o primjerenosti.' - objasnio je Sokol te je zatražio od Europske komisije da iskoristi sve dostupne mehanizme kako bi osigurala da osobni podaci europskih građana i u Ujedinjenoj Kraljevini budu tretirani u skladu s najvišim standardima pravne zaštite.

Sokol je podsjetio na to da je pozitivna ostavština članstva Ujedinjene Kraljevine u Uniji i njezino iskustvo u primjeni europskih pravila o zaštiti osobnih podataka. Međutim, u interesu europskih građana, Sokol je ukazao na pravne mehanizme koji se mogu aktivirati ako se pokaže da Ujedinjena Kraljevina više ne osigurava primjerenu razinu zaštite osobnih podataka europskih građana pa je pozvao Europsku komisiju da se u tom slučaju ne ustručava staviti izvan snage ili pak suspendirati odluku o primjerenosti kojom se omogućava sigurna razmjena osobnih podataka s Ujedinjenom Kraljevinom.

'Mi u Europskom parlamentu nastavit ćemo kontinuirano nadzirati trendove zaštite osobnih podataka u trećim državama pa tako i u Ujedinjenoj Kraljevini.' - zaključio je Sokol.