×

Ulazak Hrvatske u schengenski prostor predstavlja ostvarenje strateškog interesa punopravne pripadnosti Europi i Zapadu

08.12.2022

Na sjednici Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove države članice donijele su jednoglasnu političku odluku o pristupanju Republike Hrvatske Schengenu. Time je Vijeće potvrdilo punu primjenu pravila schengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj čime Hrvatska od 1. siječnja 2023. postaje članicom Schengena. Odluku Vijeća komentirao je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO).

''Za Hrvatsku i njezine državljane ulazak u schengenski prostor predstavlja ostvarenje strateškog interesa punopravne pripadnosti Europi i Zapadu. Sloboda kretanja unutar schengenskog prostora osigurat će bolju prometnu povezanost, jačanje vanjskih granica te jednostavniju gospodarsku suradnju Hrvatske i ostatka EU. Biti članicom Schengena znači biti dijelom najvećeg područja slobodnog kretanja u svijetu, a najveće koristi od toga imat će hrvatski građani.' - kazao je Sokol te je istaknuo da je današnja odluka Vijeća rezultat predanog rada Vlade na ispunjenju kriterija za ulazak u Schengen. 'Višegodišnji napori koje je hrvatska Vlada uložila rezultirali su ispunjenjem svih kriterija za ulazak u schengenski prostor. Time je potvrđeno i da Hrvatska na najbolji mogući način štiti najdulju vanjsku kopnenu granicu Unije od ilegalnih migracija, sukladno europskom i međunarodnom pravu. Na putu prema Schengenu, Hrvatska je ispunila 281 preporuku u osam područja pri čemu je prošla najsveobuhvatniju i najdetaljniju evaluaciju do sada. Ponosan sam što je Europski parlament čitavo vrijeme podržavao Hrvatsku i zalagao se za donošenje konačne političke odluke o pristupanju Schengenu.'

Podsjetimo, Europski parlament prošlog je mjeseca usvojio izvješće kojim se podržava ulazak Hrvatske u schengenski prostor.