×

Izabran sam za zamjenika koordinatora EPP-a u Posebnom odboru za pandemiju bolesti COVID-19

30.03.2022

Nakon što je početkom ožujka Europski parlament na plenarnom zasjedanju izglasao osnivanje Posebnog odbora za pandemiju bolesti COVID-19 (COVI), hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol izabran je za zamjenika koordinatora Europske pučke stranke (EPP), najbrojnije političke grupacije u Europskom parlamentu koja broji 177 zastupnika iz svih država članica. Sokol će tako u Europskom parlamentu biti zadužen i za definiranje europske politike u odnosu prema pandemiji bolesti COVID-19.

U svom intenzivnom i dugotrajnom radu u području zdravstva zastupnik Sokol daje svoj maksimalan profesionalni doprinos budući da su zdravstvene teme usko povezane uz njegovo područje interesa što su prepoznale i njegove kolege iz EPP-a, izabravši ga za zamjenika koordinatora EPP-a u novoosnovanom COVID odboru.

„Iznimno mi je zadovoljstvo što sam izabran za zamjenika koordinatora EPP-a. U okviru povjerenog mandata zadaća nam je istražiti kako europski odgovor na pandemiju i stečena iskustva mogu doprinijeti budućem djelovanju u područjima zdravstva, prometa, trgovine, obrazovanja i drugim važnim sferama života. Razmatrat ćemo nužnost i proporcionalnost mjera zatvaranja granica država članica i drugih ograničenja slobodnog kretanja osoba i unutarnjeg tržišta te način na koji se ubuduće mogu izbjeći nepotrebna ograničenja, među ostalim razvojem zajedničkog pristupa u pogledu mjera koje se donose za putovanja“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

„Posebno ćemo razmatrati mjere za osiguravanje strateške autonomije EU-a u pogledu zdravstva i otpornosti lanaca opskrbe, uključujući opskrbu ključnim farmaceutskim i medicinskim proizvodima te drugim osnovnim proizvodima, kao i mjere za podupiranje i prilagođavanje istraživačkih politika EU-a u području zdravstva kako bi se rješavala trenutačna kriza i spriječilo njezino ponovno izbijanje“ – nastavio je Sokol.

Odlukom Europskog parlamenta Posebni odbor za pandemiju bolesti COVID-19 osnovan je na razdoblje od dvanaest mjeseci, nakon čega će članovi Parlamentu podnijeti izvješće koje će, prema potrebi, sadržavati preporuke o mjerama ili inicijativama koje treba poduzeti u kontekstu pandemije i zdravstvenih ugroza.

„Tijekom pandemije smo naučili što je dobro funkcioniralo, a što nije te koje elemente u budućim zdravstvenim krizama treba unaprijediti. Shodno tome, cilj je donijeti dugoročne preporuke na razini odbora kojima će se pridonijeti boljem predviđanju rizika za javno zdravstvo i jačanju kriznog planiranja da bi stvorili otporne zdravstvene sustave za sve nadolazeće krize“ – zaključio je zastupnik Sokol.

Uz COVID odbor, a u skladu s prioritetima svoga mandata – potrošačkim pravima, pravima pacijenata te smanjenju ekonomske, teritorijalne i socijalne nejednakosti uz pomoć kohezijske politike, zastupnik Sokol je također član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) te Odbora za regionalni razvoj (REGI). Sokol je također bio član Posebnog odbora za borbu protiv raka (BECA) koji je sa svojim radom završio krajem prosinca prošle godine.