×

Ključan dio borbe protiv raka je njegova prevencija, a oznake poput 'Nutri-Score' dovode u zabludu potrošače prilikom odabira zdrave hrane

18.10.2021

U četvrtak 14. listopada 2021. g. na sjednici Posebnog odbora za borbu protiv raka (BECA) Europskog parlamenta aktivno je sudjelovao zastupnik doc.dr.sc. Tomislav Sokol. Tijekom sjednice razmatrani su amandmani na nacrt Izvješća „Jačanje Europe u borbi protiv raka – prema sveobuhvatnoj i koordiniranoj strategiji“ izvjestiteljice Véronique Trillet-Lenoir. Rok za podnošenje amandmana istekao je 14. rujna te ih je ukupno podneseno 1537 i oni se u velikom broju odnose na utjecaj alkohola, duhanskih proizvoda i prehrane na pojavnost raka. Zastupnik Sokol kroz svoja 74 amandmana snažno se zauzeo za najmlađe onkološke pacijente, kao i za snažniju suradnju država članica u liječenju rijetkih oblika raka.

Zastupnik Sokol je u najavi sjednice istaknuo: „Izvješće predstavlja doprinos Parlamenta Europskom planu za borbu protiv raka. U nadolazećim tjednima, s kolegama zastupnicima intenzivno ću raditi na kompromisima amandmana koji će biti predstavljeni na sljedećoj sjednici Odbora. Glasanje o Izvješću održat će se 6. prosinca, neposredno pred kraj mandata Posebnog odbora za borbu protiv raka.“

Tijekom rasprave Sokol je pohvalio nacrt izvješća te je uvjeren da će se usvojiti amandmani kojima će se tekst izvješća dodatno poboljšati. Također, govoreći o borbi protiv raka, Sokol je ukazao na važnost prevencije ove opake bolesti te je podsjetio da je čak 40 % raka preventabilno. „Ključan dio borbe protiv raka je njegova prevencija što između ostalog uključuje zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu. Zato se snažno zalažem za uvođenje obveznog označavanja hranidbene vrijednosti proizvoda na prednjoj strani pakiranja. Time će se potrošačima olakšati odabir zdrave hrane na temelju pouzdanih informacija. Već sada na jedinstvenom tržištu postoje razne metode označavanja hrane, a brojne od njih dovode u zabludu potrošače. Slična je situacija i s oznakom 'Nutri-Score' koja se koristi u Francuskoj i Belgiji. Tom oznakom se Coca Cola s umjetnim sladilom rangira kao nutricionistički poželjnija od hrvatskog maslinovog ulja. Takva praksa nedopustiva je! Stoga očekujem da će Komisija iduće godine predložiti način označavanja koji neće biti manipulativan i koji će potrošačima olakšati donošenje informirane odluke o kupnji zdravih proizvoda. Na taj način doprinijet će i borbi protiv raka.“ - kazao je Sokol.

Podsjetimo, procjenjuje se da je u EU-u 2017. zbog nezdrave prehrane, uglavnom kao uzrok kardiovaskularnih bolesti i raka, umrlo više od 950 000 osoba što čini petinu svih smrtnih slučajeva u EU.

„Potičem daljnje jačanje suradnje među državama članicama u području liječenja svih oblika raka, posebice rijetkih oblika raka. Sve više me zabrinjavaju nejednakosti u prevenciji i liječenju raka na području cijele Unije. Stoga, očekujem od Europske komisije da snažno potiče suradnju, uključujući već spomenutu prekograničnu zdravstvenu suradnju, kao i jačanje Europske referente mreže.“ - zaključio je Sokol.