×

Podržavam Europu bez azbesta osobito zbog toga što su hrvatski građani nakon potresa dodatno izloženi njegovom djelovanju

01.09.2021

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) danas je izglasano Mišljenje o zaštiti radnika od azbesta.

Tim dokumentom zastupnici su upozorili na opasnosti kojima su građani, a naročito radnici izloženi uslijed djelovanja azbesta. Osim toga, zastupnici su pozvali Europsku komisiju da u zakonodavan postupak uputi prijedlog o obveznoj procjeni prisutnosti azbesta u građevinama. Glasovanju je prisustvovao i doc. dr. sc. Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) koji je tom prilikom izjavio: 'Procjenjuje se da je izloženost djelovanju azbesta odgovorna za 14.000 smrti godišnje u Europskoj uniji, a na globalnoj razini, azbest se povezuje s 250.000 smrtnih slučajeva godišnje. Nažalost, posljedica je to široke uporabe azbesta u prošlosti. Kako bismo dodatno zaštitili građane, pozvali smo Europsku komisiju da predloži zakonodavan akt kojim bi se uvela obveza procjene prisutnosti azbesta u građevinama. Temeljem stručne procjene o prisutnosti azbesta izdao bi se i certifikat koji bi trebao biti i dio ugovora o kupoprodaji nekretnina, a najmoprimci i zakupoprimci također bi bili ovlašteni izvršiti uvid u takav certifikat.'

Zastupnici su u Mišljenju naglasili da se trošak procjene površinske prisutnosti azbesta u građevinama mora sufinancirati europskim sredstvima pa su za tu potrebu ukazali i na  mogućnost korištenja Mehanizma za pravednu tranziciju u kontekstu Europskog zelenog plana te na europske strukturne i investicijske fondove. Dodatno, u tekstu Mišljenja ukazali su i na problem prisutnosti azbesta u građevinama javne namjene kao što su škole.

'Iako je uporaba azbesta danas zabranjena, činjenica je da su građani izloženi djelovanju azbesta zbog boravka u građevinama koje kao komponentu sadrže i azbest. Također, uslijed njegova uklanjanja, radnici su posebno izloženi opasnostima djelovanja azbesta. Da je tome tako svjedoči i činjenica da su u registru profesionalnih bolesti izazvanih azbestom, u Hrvatskoj, u zadnje četiri godine, upisane 263 profesionalne bolesti.  Ova opasna tvar vodeći je uzrok raka koji se pojavljuje uslijed obavljanja profesionalne djelatnosti.' - navodi Sokol te upozorava da su zbog potresa koji su pogodili Hrvatsku, građani dodatno izloženi djelovanju azbesta. 'Poznato je da se uslijed mrvljenja građevnog materijala koji sadržava azbest, povećava i izloženost građana njegovim negativnim učincima. Stoga posebno podržavam inicijativu Europskog parlamenta za izgradnju Europe bez azbesta.' - zaključuje Sokol.