×

Afganistan je izvor nestabilnosti i polazišna točka za ilegalne migracije prema Europi

23.11.2022

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnici su raspravljali o trenutnoj situaciji u Afganistanu. U raspravi je sudjelovao i hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol koji se osvrnuo na višestruko kršenje ljudskih prava u toj zemlji. Sokol je također upozorio na ilegalne migracije prema Europi te pozvao EU na veći angažman.

„Nakon nešto više od godinu dana od ponovnog dolaska talibana na vlast, očito je da se život običnih Afganistanaca jako pogoršao, što je bilo i za očekivati. Militantni islamisti tom zemljom vladaju kroz nasilje i zabrane te progon manjina, posebno Hazara i kršćana. Talibanski režim masovno krši ljudska prava, osobito prava žena, a mladim djevojkama je zabranjeno srednjoškolsko obrazovanje. Treba otvoreno reći da trenutno stanje u Afganistanu predstavlja katastrofalni vojni i geopolitički poraz Zapada. U razdoblju nakon 2001. NATO se oslonio uglavnom na potpuno nekompetentne i korumpirane domaće kadrove, što je nužno dovelo do ubrzanog urušavanja vlade s povlačenjem savezničkih snaga“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

„Danas Afganistan predstavlja izvor nestabilnosti i polazišnu točku za ilegalne migracije prema Europi, što predstavlja golemi sigurnosni problem. Utjecaj Kine i Rusije u središnjoj Aziji je ojačao, a utjecaj Zapada oslabio. Europska unija mora jasnije definirati vlastite prioritete u ovom dijelu svijeta i konkretnije se angažirati u stvaranju saveza s državama s kojima dijeli zajednički interes. U suprotnom, ostat će vanjskopolitički patuljak kakav je danas“ – zaključio je zastupnik Sokol.