×

Kohezijskim sredstvima zadržat ćemo mlade ljude na hrvatskim otocima

29.09.2021

Na sjednici Odbora za regionalni razvoj (REGI) Europskog parlamenta u Bruxellesu, zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol upozorio je na izazove s kojima se suočavaju stanovnici hrvatskih otoka te na važnost kohezijske politike za njihovo rješavanje.

„Glavni problemi s kojima se stanovnici otoka suočavaju su nedostatak osnovne zdravstvene i obrazovne infrastrukture, nedostatak radne snage, prometna povezanost i održivost gospodarskih djelatnosti koje nisu isključivo sezonske. Sukladno ovim problemima dolazi do depopulacije otočnih područja na kojima ostaje pretežito starije stanovništvo što je neodrživo“ – rekao je zastupnik Sokol.

„Moramo se cjelovito posvetiti problemima s kojima se naši sugrađani na otocima svakodnevno suočavaju, a pritom nacionalne politike država članica moraju djelovati u sinergiji s politikama Europske unije. Uz pomoć kohezijskih sredstava trebamo ulagati u zdravstvene radnike, dodatno pomoći njihovom obrazovanju, stimulirati ih da dođu raditi na otoke te generalno napraviti cjeloviti okvir kojim ćemo omogućiti da ljudi ostanu na otocima“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

Valja naglasiti da Hrvatska kroz sustav državne uprave i javnog sektora provodeći brojne programe, projekte i mjere, na godišnjoj razini u otoke, u prosjeku, uloži oko 1,7 milijardi kuna.

„Raspoloživim nacionalnim i EU sredstvima potrebno je poticati gospodarski razvoj otoka i poboljšati kvalitetu života otočana, osiguravajući im pritom nove razvojne i gospodarske prilike kroz niz suvremenih rješenja i politika otočnog razvoja“ – nastavio je zastupnik Sokol.„Pohvalio bih Vladu RH koja je donijela novi Zakon o otocima krajem 2018. godine, ali i činjenicu da je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nedavno predstavilo nacrt Nacionalnog plana razvoja otoka 2021.-2027. koji predstavlja srednjoročni akt strateškog planiranja razvoja otoka od nacionalnog značaja čime se stvara podloga za sustavan pristup ulaganjima na području otoka u srednjoročnoj perspektivi iz svih izvora financiranja, između ostalog i kroz korištenje bespovratnih sredstava EU“ – naglasio je zastupnik Sokol.

Hrvatska je u svijetu poznata kao zemlja s tisuću otoka. 1.244 otoka čini 5,8% ukupne površine Hrvatske, obalno more ima površinu 31,5 tisuća km2, od čega su unutrašnje morske vode površine 12,5 tisuća km2, a teritorijalno more 19 tisuća km2, čime otoci značajno doprinose povećanju hrvatskog državnog teritorija. Na otočnom području je 18 gradova i 41 općina, a prema popisu stanovništva iz 2011. godine na hrvatskim otocima u 354 naselja živi 132.756 stanovnika.

„Kohezijskim sredstvima moramo unaprijediti zdravstvene i obrazovne infrastrukture diljem hrvatskih otoka te ih na taj način učiniti atraktivnijim mjestima za život i rad, naročito za mlade ljude“  – zaključio je zastupnik Sokol.