×

Treba zabraniti posvojenje djece iz država koje nisu stranke konvencije o međudržavnim posvojenjima djece

16.03.2023

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnici su raspravljali o prekograničnim posvojenjima djece iz trećih država. Govoreći na plenarnoj sjednici hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol pozvao je na hitnu zabranu posvojenja iz država koje nisu potpisnice Haške konvencija iz 1993.

'Slučaj hrvatskih državljana koji su početkom prosinca uhićeni u Zambiji pokazao je da kod međunarodnih posvojenja djece iz država koje nisu potpisnice Haške konvencije iz 1993. postoji velik prostor za manipulacije različitih vrsta, a dodatan problem predstavlja ograničena mogućnost provjere vjerodostojnosti izdanih dokumenata o posvojenju.

Zbog toga hitno treba zabraniti posvojenja iz takvih država. Naime, u državama koje nisu stranke Haške konvencije nerijetka su posvojenja u čijoj je pozadini kriminal koji može obuhvaćati korupciju, otmicu i prodaju djece. Zato je važno poslati snažnu poruku da postupanja koja ostavljaju prostora za kriminal ne trebaju biti dopuštena.

105 država stranke su Haške konvencije pa stoga ostaje nejasno zašto bi se netko odlučio na posvojenje upravo iz države koja nije potpisnica Konvencije. Ključno je da oni koji se odluče na međunarodno posvojenje ulože posebnu pažnju da bi se uvjerili u zakonitost posvojenja jer njihova želja za roditeljstvom nikako ne može biti ispred najboljeg interesa djeteta.' - zaključio je Sokol.