×

EU ne smije ostaviti države članice da se same brinu o građanima koji se suočavaju s visokom inflacijom i energetskom krizom

18.10.2022

U sklopu rasprave koja se održala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol govorio je na temu nacrta općeg proračuna Europske unije za 2023. godinu.

„Europska unija trenutno se suočava s iznimno složenim izazovima u vidu visokih cijena energenata, visoke inflacije, upitnog gospodarskog rasta te posljedica rata u Ukrajini. Zbog toga je potrebno iskoristiti sve instrumente na europskoj razini kako bismo pomogli našim najranjivijim građanima koji su pogođeni visokom stopom inflacije i nadolazećom energetskom krizom. EU ne smije dopustiti da se države članice samostalno bore protiv toga, potrebno je ujedinjeno djelovanje protiv zajedničkih problema za dobrobit europskih građana“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

Svake se godine pregovara i donosi novi godišnji proračun. Opći proračun Europske unije instrument je kojim se utvrđuje i odobrava ukupan iznos prihoda i rashoda koji se svake godine smatraju potrebnima za Europsku uniju. Jedini je centralizirani instrument provođenja zajedničke fiskalne politike na razini Unije.

„Znanost i istraživanja imaju ključnu ulogu u poticanju budućeg rasta i jačanju otpornosti Europske unije i njenog gospodarstva na krize. Jedini način da Europa ostane konkurentna na globalnom tržištu u ovim teškim okolnostima jest veće ulaganje u inovacije, posebno one vezane uz digitalizaciju, jer se sigurno ne možemo niskim cijenama natjecati s Kinom i drugim globalnim igračima. Zbog toga, bilo kakvo smanjivanje proračuna za program Obzor Europa nije prihvatljivo“ – rekao je Sokol.

„Također, kohezijska i poljoprivredna politika ne mogu biti glavni izvor financiranja hitnih prioriteta tijekom naredne godine, zbog toga što se ugrožava provedba dugoročnih ciljeva. Potpora ruralnim područjima i slabije razvijenim regijama mora ostati jedan od glavnih prioriteta u skladu s istinskim ciljevima kohezije i ZPP-a. Nema i neće biti jedinstvene Europe u kojoj su neki dvostruko bogatiji od drugih i imaju pristup vrhunskim zdravstvenim, obrazovnim i ostalim javnim uslugama, a drugi nemaju“ – naglasio je zastupnik Sokol.

„Na kraju, posebno ističem zdravstvo kao jedan od prioriteta na kojem se ne smije štedjeti. Pri tome, osobito je važno jačati dugoročna ulaganja u Europske referentne mreže. One predstavljaju ogroman iskorak u omogućavanju dostupnosti vrhunske zdravstvene zaštite za sve građane EU, bez obzira na državu ili regiju u kojoj žive. Na taj način ulažemo i postavljamo temelje za stvarnu europsku zdravstvenu uniju“ – zaključio je zastupnik Sokol.