×

Hrvatski prošek i talijanski prosecco nisu konkurencija, tvrditi suprotno može samo neznalica ili netko zlonamjeran

24.11.2021

Na raspravi koja se održala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol govorio je  Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP).

„Prvo bih se osvrnuo na pitanje prošeka. Hrvatski prošek i talijanski prosecco nisu isto piće. Onaj tko govori da je hrvatski prošek nelojalna konkurencija talijanskom proseccu ili je potpuna neznalica, ili je zlonamjeran. Više puta smo čuli svakakve nebuloze na ovu temu pa koristim ovu priliku da pojasnim situaciju“ - istaknuo je zastupnik Sokol.

„Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) odgovor je Europe na potrebu da se osigura pristojan životni standard za 22 milijuna poljoprivrednika te stabilna, raznovrsna i sigurna opskrba hranom za sve europske građane“ – rekao je zastupnik Sokol.

Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) je skup mjera i programa potpora poljoprivredi u Europskoj uniji, kojima se regulira proizvodnja i prodaja poljoprivrednih proizvoda u EU. Cilj te politike je osigurati prihvatljive cijene i kvalitetu prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda za europske potrošače, te primjereni dohodak poljoprivrednicima, kao i očuvati ruralno nasljeđe.

„Danas su u središtu pažnje neki drugi prioriteti, poput otpornosti poljoprivredne proizvodnje na klimatske promjene, održivosti i ruralnog razvoja. Naravno, to je za pohvalu, ali ne smijemo zaboraviti ono najvažnije, a to je osiguranje nesmetane isporuke kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane po pristupačnim cijenama. Pandemija COVID-19 dodatno je ukazala na važnost samodostatnosti u proizvodnji hrane. Reforme koje provodimo, a i buduće temeljene na Strategiji „od polja do stola“, ne smiju ugroziti opskrbu hranom niti dovesti do značajnog povećanja cijena. Kao izvjestitelj EPP-a za mišljenje IMCO-a o ovoj strategiji, mogu reći da postoji realna opasnost da se to dogodi“ – naglasio je zastupnik Sokol.

 

Hrvatska u novom višegodišnjem financijskom okviru 2021. – 2027. za poljoprivredu, na raspolaganju ima više od pet milijardi eura. Jedan dio tog iznosa za prijelazno razdoblje odnosi se na izravna plaćanja, tj. za dohodovnu potporu za sigurnost poljoprivrednika, a drugi dio je za dosadašnje mjere programa ruralnog razvoja, a odnosi na male investicije i na društveno komunalnu infrastrukturu te na nove posebne potpore vezane za gospodarenje u težim uvjetima, ekološku poljoprivredu  i dobrobit životinja

 

„Poljoprivrednici su bili i ostali najvažnija karika u lancu opskrbe hranom. Njih moramo gledati kao partnere, a ne neprijatelje niti prepreke budućem razvoju. Mislim da je ovo dobar kompromis, mada nije idealan, te se nadam da će takva racionalna politika prevladati i u budućnosti umjesto ideologije, zelene ili bilo koje druge“ – zaključio je zastupnik Sokol.