×

Povjerenik za unutarnje tržište potvrdio Sokolovu inicijativu: 'Krećemo s novom industrijskom politikom!'

19.05.2020

Nakon što je Komisija predstavila zajednički europski plan ukidanja mjera za ograničenje širenja bolesti COVID 19, povjerenik Thierry Breton istaknuo je da jedinstveno tržište ne trpi izvozna ograničenja između država članica zbog čega će Europska komisija imati nultu stopu tolerancije prema protekcionizmu. Povjerenik Breton ujedno je potvrdio da plan oporavka uključuje i novi pristup industrijskoj politici koju inicijativu je zastupnik Sokol afirmirao još početkom veljače.

Zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjelovao je jučer kasno popodne u razmjeni mišljenja s europskim povjerenikom za unutarnje tržište. Nakon što je Europska komisija prošlog tjedna predstavila zajednički europski plan ukidanja mjera za ograničenje širenja bolesti COVID 19, povjerenik Thierry Breton istaknuo je da jedinstveno tržište ne trpi izvozna ograničenja između država članica zbog čega će Europska komisija imati nultu stopu tolerancije prema protekcionizmu. Povjerenik Breton ujedno je potvrdio da plan oporavka uključuje i novi pristup industrijskoj politici koju inicijativu je zastupnik Sokol afirmirao još početkom veljače.

Obrazlažući novi pristup industrijskoj politici, povjerenik Breton kazao je da to uključuje europsku autonomiju u strateškim djelatnostima kao što je proizvodnja zaštitne medicinske opreme. Naime, Europska komisija u svojoj je Komunikaciji navela da potražnju za medicinskom i osobnom zaštitnom opremom, kao što su respiratori, oprema za testiranje i zaštitne maske ne prati uvijek i dostatna ponuda. Konkurencija među državama članicama te međunarodnim partnerima dovela je do znatnog povećanja cijena, a sve to pokazuje koliko je važna koordinacija kako bi se osigurala odgovarajuća opskrba na čitavom teritoriju Europske unije – stoji među ostalim u Komunikaciji Europske komisije.

Komentirajući plan za postupno ukidanje mjera o kojem je danas i povjerenik Breton govorio, zastupnik Tomislav Sokol istaknuo je da dinamika ublažavanja mjera mora biti koordinirana i ovisna o epidemiološkim kriterijima, dostatnom kapacitetu zdravstvenog sustava i kapacitetima za praćenje bolesti. – Zadovoljan sam time što povjerenik Breton podržava novi europski pristup industrijskoj politici. To dokazuje da je inicijativa s kojom sam još u veljači krenuo uživa podršku. Sve dostupne kapacitete usmjerili smo na izradu sigurnog i djelotvornog cjepiva kako bi se okončala pandemija. Već sada moramo osmisliti alate kako bismo osigurali da potencijalno cjepivo, kad i ako prođe klinička ispitivanja, bude dostupno svim našim građanima bez iznimke. Za to ću se snažno zalagati u Europskom parlamentu - zaključuje Sokol.