×

Kohezijska sredstva su važna za oporavak zdravstvenog sektora i demografsku revitalizaciju ruralnih područja

26.05.2021

Na današnjoj sjednici Odbora za regionalni razvoj (REGI) u Bruxellesu, zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjelovao je u razmjeni mišljenja s Elisom Ferreirom, povjerenicom Europske komisije za koheziju i reforme, u svezi implementacije i iskorištavanja sredstava kohezijske politike u zdravstvenom sektoru, ali i o depopulaciji ruralnih područja.

Kohezijska politika je od golemog značaja za ulaganja u zdravstvo, posebno u zdravstvenu infrastrukturu, ali i radnu snagu, s ciljem postizanja jednake kvalitete liječenja, ali i smanjenja nejednakosti u svim dijelovima Europske unije – istaknuo je zastupnik Sokol.

Potrebno je povećanje dostupnosti i kapaciteta zdravstvenih sustava i sustava skrbi, pri čemu je posebno važno zajamčiti jednaku zaštitu za sve, budući da nejednakosti postoje i danas.

Nedopustivo je da u određenim istočnim državama članicama smrtnost od pojedinih bolesti je 40% veća nego u onim zapadnim – naglasio je zastupnik Sokol.

S druge strane, ruralna, planinska i udaljena područja zahtijevaju posebnu posvećenost i pozornost na razini cijele Europske unije budući da se suočavaju s izrazitom depopulacijom.

Kohezijskim sredstvima moramo unaprijediti zdravstvene i obrazovne infrastrukture diljem ruralnih područja te ih na taj način učiniti atraktivnijim mjestima za život i rad, naročito za mlade ljude – zaključio je zastupnik Sokol.