×

Iluzija je da će nas netko drugi štititi, ako se nismo u stanju zaštititi sami

24.03.2022

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta koje se održava u Bruxellesu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol održao je zapažen govor kojim se osvrnuo na pad bespilotne letjelice u Zagrebu. U govoru na plenarnoj sjednici Sokol je naglasio da je pad bespilotne letjelice otkrio svu ranjivost europskog sigurnosnog sustava te je pozvao na bolju suradnji država članica u području razmjene sigurnosnih informacija i jačanje obrambenog kapaciteta Europske unije.   

'U noćnim satima 10. ožujka ove godine, svega 7 minuta nakon ulaska u zračni prostor Republike Hrvatske, bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje srušila se u širem centru Zagreba, pedeset metara od studentskog doma u kojem boravi nekoliko tisuća studenata. Prije ulaska u Republiku Hrvatsku, letjelica se 43 minute kretala zračnim prostorima Rumunjske i Mađarske, a došla je s područja Ukrajine. Pukom srećom ovaj nemili događaj prošao je bez ljudskih žrtava ali je zato otkrio svu ranjivost europskog sigurnosnog sustava. I dok tek treba utvrditi radi li se ovdje o pogrešci, sabotaži ili namjeri, valja jasno kazati da je neprihvatljivo da se ova letjelica mogla neometano kretati zračnim prostorima država članica NATO-a i Europske unije i pritom u opasnost dovoditi živote građana, a sve to u okolnostima u kojima se nemilosrdan rat vodi na samoj granici Europske unije. Stoga inzistiram na boljoj suradnji država članica u području razmjene sigurnosnih informacija ali se isto tako snažno zalažem i za jačanje obrambenog kapaciteta Europske unije i svih država članica koje primarno moraju biti sposobne zaštititi živote i imovinu svojih građana. Iluzija je da će nas netko drugi štititi, ako se nismo u stanju zaštititi sami.' - zaključio je Sokol.

 

Podsjećamo, plenarna sjednica Europskog parlamenta ovog tjedna iznimno se održava u Bruxellesu, a na njoj zastupnici između ostalog raspravljaju i o ratu u Ukrajini.