×

Crni petak - budite oprezni prilikom kupovanja na internetu

25.11.2021

Ususret crnom petku kada se diljem Europske unije i svijeta potrošačima nude različiti proizvodi i usluge po navodno povoljnijim cijenama, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) s plenarnog zasjedanja iz Strasbourga pozvao je hrvatske potrošače na povećan oprez prilikom kupovine.

'Iako su sniženja u Hrvatskoj manja od onih koji se nude na zapadu, gdje ona dosežu i do 90 posto, primjećuje se da fenomen crnog petka i kod nas sve više ulazi u naviku potrošača. Međutim, pozivam potrošače da prilikom kupnje obrate pozornost na cijene proizvoda prije i nakon sniženja da se izbjegne mogućnost prevara. Također, potrošači bi naročito trebali biti oprezni ako kupuju na internetu. Važno je uvjeriti se da se kupnja obavlja sigurnim načinom i na pouzdanoj platformi. Očekujemo nastavak trenda porasta kupovine na internetu koja je posebno porasla tijekom pandemije bolesti COVID-19. Istraživanja su pokazala da je prošle godine čak 71 posto potrošača kupovalo na internetu.' - kazao je Sokol.

'Svakako skrećem pozornost da potrošači imaju zakonsko pravo jednostranog raskida ugovora u roku od 14 dana. Dakle, ako prilikom utvrđivanja obilježja i funkcionalnosti proizvoda potrošač utvrdi da taj proizvod ne odgovora njegovim ili njezinim potrebama, može bez navođena razloga iskoristiti svoje pravo na jednostran raskid.' - napomenuo je Sokol i zaključno istaknuo da je moguće da će potrošači zbog crnog petka biti izloženi agresivnim reklamama ali da u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) upravo radi na zakonodavnom prijedlogu kojim bi se uredilo pitanje oglašavanja, naročito u odnosu na maloljetnike koji gotovo bez iznimke koriste internet pa su naročito ranjiva skupina. Kako napominje Sokol, cilj će novog zakona biti, između ostalog,  urediti pitanje ciljanog oglašavanja na internetu.