×

Sokol: Zeleni sporazum je još uvijek 'magla', a nama su potrebna brza i snažna ulaganja u gospodarstvo i zdravstvene sustave

13.05.2020

Zastupnik Tomislav Sokol sudjelovao je na sjednici Odbora za regionalni razvoj (REGI) Europskog parlamenta koja je bila posvećena mehanizmima i funkcionalnosti budućeg Fonda za pravednu tranziciju (JTF). Riječ je o fondu vrijednom 7,5 milijardi eura koji je jedan od prioriteta iz prijedloga Komisije za sljedeći dugoročni proračun EU-a te je inicijalno zamišljen kao instrument izjednačavanja regionalnih razlika i adresiranja strukturnih promjena u europskim regijama.

Zastupnik Tomislav Sokol sudjelovao je na sjednici Odbora za regionalni razvoj (REGI) Europskog parlamenta koja je bila posvećena mehanizmima i funkcionalnosti budućeg Fonda za pravednu tranziciju (JTF). Riječ je o fondu vrijednom 7,5 milijardi eura koji je jedan od prioriteta iz prijedloga Komisije za sljedeći dugoročni proračun EU-a te je inicijalno zamišljen kao instrument izjednačavanja regionalnih razlika i adresiranja strukturnih promjena u europskim regijama. Fond za pravednu tranziciju je također jedan od nekoliko mehanizama za provođenje Zelenog sporazuma čiji je ključni cilj dekarbonizacija europskih gospodarstava.

U svom govoru Tomislav Sokol je istaknuo kako je pandemija promijenila dosadašnju paradigmu. Ekonomska situacija se značajno mijenja, što bi trebali pratiti i Komisijini prioriteti za nadolazeće razdoblje. – Očekivanja država članica i građana od Europske unije su sad znatno veća nego prije izbijanja pandemije. Samim time, postaje jasno da je 7,5 milijardi eura za Fond za pravednu tranziciju malo i nedovoljno sredstava. Moramo presložiti prioritete, kao i ideju 'Zelenog sporazuma' za koji još uvijek ne postoji dovoljno detalja o tome kako izgleda ili kako će biti implementiran. Sporazum je još uvijek 'magla', a nama je u ovom trenutku potrebna brza i snažna reakcija te ulaganja usmjerena na naše zdravstvene sustave, znanost te male i srednje poduzetnike – rekao je u govoru Sokol.

Zastupnik je također dodao kako je u ovom trenutku posve nezahvalno govoriti o konkretnim potrebama te da specifični planovi moraju pričekati prave informacije s terena koje gotovo sigurno neće doći do kraja ove godine. Naime, još je uvijek nepoznanica koliko će pandemija trajati, hoće li biti drugog vala, kad ćemo imati cjepivo te koje će posljedice sve ovo ostaviti na gospodarstvo.  – Važno je da pri izradi proračuna i financijskih planova uvijek imamo jasan cilj, a to je bolji život za europske građane, male i srednje poduzetnike te gospodarstvo u cjelini – zaključio je Sokol.