×

Izabran sam za koordinatora EPP-a u novoosnovanom odboru za zdravstvo

21.03.2023

Nakon što je sredinom veljače Europski parlament na plenarnom zasjedanju izglasao osnivanje Odbora za javno zdravlje (SANT), izabran sam za koordinatora Europske pučke stranke (EPP), najbrojnije političke grupacije u Europskom parlamentu koja broji 176 zastupnika iz svih država članica. U Europskom parlamentu ću biti ključna osoba EPP-a za temu zdravstva i zadužen za definiranje i jačanje europskih zdravstvenih politika te praćenje njihove provedbe.

Iznimno mi je zadovoljstvo što sam izabran za koordinatora EPP-a. U novoosnovanom pododboru, imat ćemo usredotočeniji i posvećeniji pristup pitanjima javnog zdravlja što do sada nije bio slučaj s obzirom na to da je zdravstvo bilo dio Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), a teme koje su bile u fokusu uglavnom su bile povezane s europskim zelenim planom. Novi pododbor nam omogućujuće veći nadzor i kontrolu europskih zdravstvenih politika i programa. Moj zadatak kao koordinatora EPP-a je razvijati politike kojima ćemo poboljšati javno zdravstvo u EU i unaprijediti kvalitetu života naših građana. U skladu s tim, osobito ću biti posvećen poboljšanju pristupa zdravstvenoj skrbi, rješavanju pitanja kao što su nestašice lijekova i medicinskih uređaja, prevenciji bolesti te promicanju prekogranične zdravstvene suradnje. Ostajem predan poboljšanju zdravstvene skrbi, kako na EU razini, tako i u Hrvatskoj te vjerujem da ćemo postići važne ciljeve i pridonijeti zdravlju naših građana.

U svom intenzivnom i dugotrajnom radu u području zdravstva dajem svoj maksimalan profesionalni doprinos budući da su zdravstvene teme usko povezane uz moje područje interesa što su prepoznale i kolege iz EPP-a, izabravši me za koordinatora EPP-a u novoosnovanom SANT odboru.