×

Uvodimo EU digitalnu zdravstvenu putovnicu i ubrzavamo proces digitalizacije zdravstvenih sustava u EU

14.02.2023

Na plenarnoj sjednici Europskog odbora regija, savjetodavnog tijela Unije koje izabranim predstavnicima iz svih država članica omogućuje raspravu o europskom zakonodavstvu koje izravno utječe na regije i gradove, sudjelovao sam u raspravi na temu EU digitalne zdravstvene putovnice kao izvjestitelj Europskog parlamenta za taj važni zakonodavni akt.

Sve više Europljana prelazi nacionalne granice radi posla, studija, posjeta rodbini ili putovanja. Da bi se olakšala razmjena zdravstvenih podataka, cilj je da građani mogu pristupiti svojim zdravstvenim podacima u elektroničkom formatu koji se može prepoznati i prihvatiti u cijeloj Uniji. Dakle, ubrzavamo proces digitalizacije zdravstvenog sustava u EU koji će sve države članice morati implementirati. Koristi od digitalizacije naših zdravstvenih sustava imat će mnogi, prvenstveno građani, ali i istraživači, inovatori te nadležna tijela koja oblikuju zdravstvene politike.

Europska komisija u svibnju prošle godine predstavila je zakonodavni prijedlog EU digitalne zdravstvene putovnice, a trenutno je na potezu Europski parlament, ispred kojeg sam izabran za glavnog izvjestitelja te ću formirati glavno stajalište Parlamenta vezano za navedeni zakonodavni prijedlog.

Zahvaljujući EU digitalnoj zdravstvenoj putovnici, svaki građanin će samostalno moći pristupiti svojim zdravstvenim podacima u elektroničkom obliku i to potpuno besplatno, bilo putem računala ili mobitela. Također, građani će moći podijeliti svoje zdravstvene podatke s liječnicima u svojoj zemlji, ali i u drugim državama članicama. Moći će dodavati podatke, ispravljati pogreške, ograničiti pristup zdravstvenih djelatnika svojim podacima, ali i dobiti informacije o tome kako se i u koju svrhu ti podaci koriste. Pritom je važno reći da će biti primijenjeni najviši sigurnosni standardi kada je u pitanju zaštita osobnih podataka.

Isto tako, razmjena podataka koja su primjerice povezana s rakom između bolnica i zdravstvenih sustava raznih država članica, pridonijet će prevenciji, ranom otkrivanju, dijagnozi te uspješnijem liječenju raka.