×

Izmjena Direktive o potrošačkim kreditima prilika je da se poveća razina zaštite dužnika

27.01.2022

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštiti potrošača (IMCO) održana je razmjena mišljenja s članovima francuske Vlade: delegiranom ministricom industrije Agnès Pannier-Runacher te ministrom digitalne tranzicije i elektroničkih komunikacija Cédricom Oom o prioritetima šestomjesečnog francuskog predsjedanja Vijećem Europske Unije. U razmjeni mišljenja sudjelovao je i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol.

Sokola su kao izvjestitelja Kluba zastupnika EPP-a za Prijedlog Direktive o potrošačkim kreditima zanimali planovi francuskog predsjedništva u pogledu dinamike rada na ovom važnom dosjeu pri čemu je predstavnike Vijeća upoznao s važnim aspektima Direktive kao što je uvođenje gornje granice za kamatne stope, efektivnu kamatnu stopu i ukupni trošak kredita za potrošača.

‘Ciljevi su revizije Direktive o potrošačkim kreditima istovremeno prilagoditi zakonodavstvo sveprisutnim trendovima digitalizacije i povećati razinu zaštite potrošača. Naime, sve više potrošača digitalnim putem, često preko mobitela, sklapaju ugovore o potrošačkim kreditima. U takvim okolnostima moramo osigurati da potrošačima na pregledan način i putem mobilnih ekrana budu dostupne sve informacije koje su im potrebne za donošenje informirane odluke o sklapanju ugovora o kreditu. Međutim, svoju poziciju izvjestitelja europskih pučana iskoristit ću da bih na dnevni red stavio i problem prešutnih prekoračenja s kojima se građani susreću ne samo u Hrvatskoj nego i u čitavoj Europskoj uniji. Primjerice, podaci govore da se i u Francuskoj potrošači, njih 30 milijuna, koriste ‘minusima’ na računima, od čega se njih 60 posto koristi i prešutnim prekoračenjima. Trenutni tekst Direktive u dovoljnoj mjeri ne štiti potrošače jer ostavlja mogućnost financijskim institucijama da traže povrat prešutnog prekoračenja bez da su pritom obvezne potrošačima ponuditi mogućnost obročne otplate.’ - istaknuo je Sokol te kazao da to predstavlja povećan rizik za potrošače zbog čega smatra da postoji prostora za poboljšanje teksta Direktive pa će u istu intervenirati amandmanima.