×

Moramo zaštititi naše poljoprivrednike od nelojalne konkurenciji i proizvoda lošije kvalitete

16.09.2021

U svom govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol ukazao je na važnost ispravne provedbe Strategije 'od polja do stola'. Sokol, koji je imenovani izvjestitelj europskih pučana za ovu Strategiju u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) Europskog parlamenta tom prilikom upozorio je i na problem rasipanja hrane i pretilosti u Europskoj uniji.

 

'Europska unija najveći je svjetski uvoznik i izvoznik hrane. Ipak, 33 milijuna ljudi u EU-u ne može si priuštiti kvalitetan obrok svaki drugi dan. To je naročito zabrinjavajuće kada znamo da se čak 20 posto proizvedene hrane rasipa. S druge strane, prisutan je i rastući problem pretilosti. Više od polovine odraslog stanovništva pati od prekomjerne težine, a s tim u vezi procjenjuje se da je u EU-u 2017. zbog nezdrave prehrane, uglavnom kao uzrok kardiovaskularnih bolesti i raka, umrlo više od 950.000 ljudi. Osim toga, pandemija bolesti COVID-19 pokazala je krhkost opskrbnog sustava u uvjetima zdravstvenih ugroza.'

Zbog toga, smatra Sokol, treba raditi na ispravnoj provedbi Strategije 'od polja do stola': 'Ključno je osigurati prijelaz na održivi prehrambeni sustav. To će biti moguće jedino uz pravilnu provedbu Strategije 'od polja do stola'. Želim da ova Strategija građanima osigura dostupnost zdrave, raznovrsne i cjenovno pristupačne hrane. Ona ne smije dovesti do smanjenja proizvodnje i nestašice hrane, niti trošak njene provedbe trebaju snositi potrošači. Također, njome moramo zaštititi naše poljoprivrednike i farmere od nelojalne konkurencije i proizvoda lošije kvalitete koji dolaze iz trećih država.' - istaknuo je Sokol.

Podsjetimo, Europska komisija u svibnju prošle godine predložila je sveobuhvatnu Strategiju 'od polja do stola', a za njezinu provedbu bit će potrebno donijeti 27 zakonodavnih i nezakonodavnih akata. Između ostalog, Strategija donosi i nova pravila o označavanju hrane.