×

Hrvatska je vodila EU u izazovnom vremenu, od nadolazećeg njemačkog predsjedanja očekujemo veći naglasak na kohezijsku politiku

10.06.2020

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol sudjelovao je na sastanku Kluba Europske pučke stranke (EPP) i Odbora za regionalni razvoj (REGI) s timom budućeg njemačkog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol sudjelovao je na sastanku Kluba Europske pučke stranke (EPP) i Odbora za regionalni razvoj (REGI) s timom budućeg njemačkog predsjedanja Vijećem Europske unije. Podsjetimo, hrvatsko predsjedanje završava zadnjim danom ovog mjeseca, nakon čega će glavnu ulogu u Europskoj uniji preuzeti Njemačka.

Sokol je u uvodu istaknuo kako je Hrvatska vodila EU u izrazito izazovnom vremenu. Uz teška i složena pitanja Brexita te donošenja novog višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), zbog pandemije koronavirusa izbila je i najveća zdravstvena te gospodarska kriza od nastanka Unije. Unatoč svemu tome, Sokol je istaknuo kako se hrvatsko predsjedanje uspješno borilo sa svim izazovima, ali i da je na agendu uspjelo vratiti pojedina važna pitanja, poput nastavka proširenja Europske unije.

Na njemačkom predsjedanju je da sada, nakon smirivanja pandemije i krize, odgovori na konkretna strukturna pitanja unutar Europske unije, poput budućnosti kohezijske politike. – Ako nešto ima svoju uspješnu priču unutar Unije, onda je to definitivno kohezijska politika. U njoj je sadržana sama bit europske solidarnosti jer daje nadu novim državama članicama iz srednje i istočne Europe da će dostići stupanj razvijenosti starih članica – istaknuo je Sokol, dodavši kako trenutni prijedlozi Komisije nisu u potpunosti zadovoljavajući jer se ne rješavaju sva otvorena pitanja u vezi kohezijske politike i to je nešto što bi njemačko predsjedanje trebalo adresirati.

Isto tako, Sokol je dodao kako se postavlja pitanje sinergije Zdravstvenog programa, Zelenog dogovora, programa Obzor te kohezijske politike. – Programa i njihovih ambicioznih imena je dosta, što naravno možemo podržati. No, nijedan od njih ne smije ugroziti opstojnost kohezijske politike. Ona je jedan od ključnih izvora financiranja za države članice za pitanja zdravstva, a isto tako i za pitanja prometne i energetske infrastrukture. Više novca iz zajedničke blagajne za pojedini tematski usmjeren program ne smije značiti manje novca za kohezijsku politiku – zaključio je Sokol.