×

Rezolucijom Europskog parlamenta oštro smo kritizirali Srbiju

08.02.2024

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu izglasana je Rezolucija o stanju u Srbiji. Glasovanje je uslijedilo nakon što je na prošloj sjednici održana rasprava o Srbiji. Komentirajući izglasanu rezoluciju, istaknuo sam da se njome oštro kritizira Srbiju i da je na tragu govora kojeg sam u siječnju održao na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta kada sam jasno rekao da ovakvoj Srbiji nije mjesto u Europskoj uniji.

Danas smo usvojili Rezoluciju kojom smo oštro kritizirali Srbiju. Tekst rezolucije je pažljivo sastavljen i njome se šalju tri ključne poruke. Prva je da u Srbiji nema političke stabilnosti i da joj nedostaje demokratskih standarda. Druga je da je većina medija u Srbiji pod kontrolom vlasti i da je zato ugrožena sloboda medija. Treća je da će pomaka u pregovorima sa Srbijom biti samo ako se provedu značajne reforme. Rezolucijom se kritizira i Europsku komisiju i povjerenika za proširenje zbog izostanka reakcije na izborne nepravilnosti u Srbiji. Također, Europski parlament utvrdio je da će pozvati na suspenziju europskog novca Srbiji ako se pokaže umiješanost srpskih vlasti u izborne nepravilnosti. Ukratko, tekst rezolucije je na tragu govora kojeg sam održao na plenarnoj sjednici u siječnju kada sam jasno rekao da ovakvoj Srbiji nije mjesto u Europskoj uniji.

Zbog stanja u Srbiji, već ranije sam pozvao Europsku uniju da iskoristi mehanizme koji joj stoje na raspolaganju, uključujući i one političke i gospodarske, da spriječi širenje velikosrpskog hegemonizma prije nego što bude prekasno.