×

Od 2024. Europska unija uvodi jedinstveni punjač

07.06.2022

Dvije godine nakon što je usvojena Rezolucija Europskog parlamenta o jedinstvenom punjaču čiji je inicijator i supotpisnik hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol, Europski parlament i Vijeće danas su u zakonodavnom postupku usuglasili stajališta o uvođenju jedinstvenog punjača.

'Izrazito sam ponosan na danas postignuti dogovor jer je uvođenje jedinstvenog punjača inicijativa čiji sam bio začetnik u ovom mandatu. Dobro se sjećam kad sam ne tako davno, krajem 2019. i početkom 2020. radio na Rezoluciji o jedinstvenom punjaču. Nisu svi vjerovali da ćemo uspjeti jer su lobiji velikih tehnoloških divova bili uistinu dotad neviđeni. USB-C tako će uskoro postati standardni utor za sve pametne telefone, tablete, kamere, slušalice i drugu elektroničku opremu.' - kazao je zastupnik Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta koji je čitavo vrijeme bio uključen u zakonodavni postupak izmjene Direktive o radijskoj opremi kojom se uvodi jedinstveni punjač.

'Europska komisija procjenjuje da potrošači u prosjeku imaju tri punjača za mobilne telefone, od kojih redovito upotrebljavaju dva stoga je logično bilo da se zbog ekonomskih i ekoloških razloga konačno realizira inicijativa o uvođenju jedinstvenog punjača. Također, procjenjuje se da će se smanjenjem proizvodnje i odlaganja novih punjača količina elektroničkog otpada smanjiti za gotovo tisuću tona godišnje.' - zaključio je Sokol.

Podsjetimo, prema postignutom dogovoru, nova pravila o jedinstvenom punjaču primjenjivat će se od 2024.