×

Već sada moramo osigurati cjenovno pristupačne energente za iduću zimu

15.03.2023

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnici su u prisustvu europske povjerenice za energiju Kadri Simson, raspravljali o energetskoj sigurnosti u Europskoj uniji. Rasprava o ovoj temi uslijedila je samo tjedan dana nakon što su pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli privremeni politički dogovor o smanjenju konačne potrošnje energije za 11,7 posto do 2030. Kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO), tom prilikom ukazao sam na važnost stvaranja zajedničkog europskog energetskog tržišta.

Geopolitičke okolnosti negativno su se odrazile na cijene i dostupnost energenata u Europskoj uniji, zbog čega je energetska sigurnost koju su mnogi do jučer uzimali zdravo za gotovo, postala prvorazredno političko pitanje. Visoke cijene plina i električne energije izravno su udarile na standard europskih građana i sigurnost poslovanja. Zato je Europskoj uniji potrebna diverzifikacija energetskih pravaca. Brojne države članice Europske unije imaju izraženu ovisnost o jednom dobavljaču za isporuku prirodnog plina što ne doprinosi energetskoj sigurnosti Europske unije. U tom smislu sada se pokazalo koliko je promišljena i mudra bila odluka o gradnji LNG terminala na Krku čime je Hrvatska postala energetsko čvorište srednje Europe. Hrvatski građani zbog toga ne moraju strahovati od nestašice plina za razliku od građana u mnogim drugim državama članicama EU-a. Snažno se zalažem za izgradnju zajedničkog europskog energetskog tržišta.

Iako nam predstoje toplija godišnja doba, već sada moramo razmišljati o dostupnosti cjenovno pristupačnih energenata za građane i poduzetnike nakon ljeta. Iako ohrabruje podatak da više od 20 posto energije u EU-u trenutačno dolazi iz obnovljivih izvora, činjenica je da vjetar i sunce ne mogu preko noći zamijeniti naftu i plin. Zato moramo raditi na stvaranju zajedničkog europskog energetskog tržišta i u suradnji s međunarodnim partnerima osigurati povoljnije uvjete za nabavku plina jer sadašnje cijene ne samo da predstavljaju udar na životni standard građana nego čine europsko gospodarstvo izrazito nekonkurentnim što ugrožava radna mjesta.