×

Europski parlament usvojio je moje izvješće o digitalizaciji javne uprave

18.04.2023

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamentu u Strasbourgu s 557 glasa za, 50 protiv i 36 suzdržana glasa usvojeno je moje izvješće o digitalizaciji javne uprave. U izvješću Europski parlament poziva na daljnju digitalizaciju zemljišnih knjiga, smanjenje troškova ovršnog postupka za građane i pojednostavljenje komunikacije s javnom upravom.

Iznimno mi je drago što je moje izvješće usvojeno s uvjerljivom većinom u Europskom parlamentu. Digitalna tranzicija kojoj svjedočimo iz temelja mijenja obrasce ponašanja građana, njihovu komunikaciju s upravom i način kupnje. U takvim okolnostima zaštita osobnih podataka građana mora ostati prioritet, naročito u izazovnim geopolitičkim okolnostima i naročito za osjetljive podatke kao što su zdravstveni podaci. U srži ovog izvješća je pojednostavljenje administrativnih postupaka za građane. Zato je važno naglasiti da velik dio građana nema printere pa smatramo da građani moraju imati mogućnost ispunjavanja, potpisivanja i podnošenja obrazaca digitalno, bez potrebe njihova ispisa. Isto tako, važno je da države članice uvedu načelo ‘samo jednom’ - a to bi značilo da od građana ne zahtijevaju ponovnu dostavu one dokumentacije koju javne vlasti već posjeduju. Upozorio sam i na problem nedostatka digitalnih vještina.

Istraživanja su pokazala da 42 % građana u EU nema osnovne digitalne vještine, zbog čega je potrebno raditi na sustavnoj edukacije građana. K tome, europsko jedinstveno digitalno tržište ne može se izgraditi bez dostupnosti širokopojasnog interneta. Stoga sam se u izvješću založio za izgradnju potrebne infrastrukture, posebno na otocima i u brdsko-planinskim područjima.

Potrebno je i nastaviti s daljnjom digitalizacijom zemljišnih knjiga jer će jedino tako Europska unija moći ostati konkurentna kad je u pitanju privlačenje investicija. Nažalost, pri utvrđivanju vlasništva građani često imaju problema s pristupom zemljišnim knjigama i pripadajućim povijesnim izvacima što može dovesti do pravne nesigurnosti. Nadalje, pozvali smo Komisiju da procijeni kako digitalizacija može smanjiti troškove ovršnog postupka za potrošače. Također, u izvješću sam se posebno usredotočio na javnu nabavu. Naime, zlouporaba podnošenja žalbi isključivo u cilju produljenja postupka javne nabave ometa ulaganja. Zato se izvješćem poziva Komisiju da procijeni u kojoj mjeri dolazi do zlouporaba podnošenja žalbi te da razmotri načine njihovog sprječavanja.