×

Tomislav Sokol u europskom parlamentu govorio o dvojnoj kvaliteti proizvoda

23.01.2020

Cilj provođenja istraživanja bio je utvrditi u kojoj mjeri razilike u sastavu proizvoda mogu utjecati na odluku potrošača o kupnji proizvoda.

EU parlament | Kvaliteta | Proizvod | Sokol EU

Zajednički istraživački centar Europske komisije predstavio je danas članovima Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta studiju o ekonomskoj procjeni  dvojne kvalitete prehrambenih proizvoda na jedinstvenom tržištu. Cilj provođenja istraživanja bio je utvrditi u kojoj mjeri razilike u sastavu proizvoda mogu utjecati na odluku potrošača o kupnji proizvoda.

Zaključak Zajedničkog istraživačkog centra je da u većini slučajeva u kojima na proizvodu nije naznačena informacija za koje je tržište predviđen proizvod, sastav proizvoda ne utječe bitno na preferenciju potrošača, odnosno njihovu odluku o kupnji proizvoda. Jednako tako, naznačeno je da potrošači u većini slučajeva kada im je poznata informacija za koje je tržište proizvod namijenjen, prilikom kupnje daju prednost onoj verziji proizvoda koji nije za domaće tržište nego za strano. Istraživanje je provedeno u šest država članica Europske unije.

Raspravljajući o problematici dvojne kvalitete prehrambenih proizvoda, zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, doc. dr. sc. Tomislav Sokol istaknuo je da je problematika dvojne kvalitete proizvoda karakteristična za fragmentirana tržišta, a da Europska unija teži ostvarivanju punog potencijala jedinstvenog tržišta. Također je ukazao na različit položaj trgovaca i potrošača s obzirom na to da su u tom pravnom odnosu potrošači kao slabija strana u bitno nepovoljnijem položaju. „Moramo jačati europski sustav pravne zaštite potrošača i osigurati da potrošači prilikom kupnje imaju sve informacije koje su im bitne za donošenje odluke o kupovini. Dvojna kvaliteta proizvoda apsolutno je neprihvatljiva i zato treba inzistirati na boljoj implementaciji europskog zakonodavstva i mehanizmima njegove kontrole“, zaključio je zastupnik Sokol.

Podsjetimo, Zajednički istraživački centar Europske komisije krajem prošle godine predstavio je i studiju o dvojnoj kvaliteti proizvoda koja je pokazala da su razlike u sastavu pronađene u gotovo trećini ispitanih uzoraka, ali i da je dvojna kvaliteta proizvoda podjednako problem kako u zapadnim tako i u istočnim europskim državama.