×

Tomislav Sokol Europskoj komisiji: 'Tražim konkretniji angažman kad je u pitanju borba za zaštitu interesa ribara i ribarstva'

09.06.2021

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u francuskom Strasbourgu zastupnici su sinoć raspravljali o utjecaju klimatskih promjena na ribarstvo. Rasprava je uslijedila nakon što je Europska komisija ranije ove godine predstavila plan za stvaranje Europe otporne na klimatske promjene. Na ovu temu govor je održao i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol, pregovarač europskih pučana za Mišljenje o Prijedlogu Uredbe o prekograničnim zdravstvenim prijetnjama zdravlju što uključuje i prijetnje okolišnog ili klimatskog podrijetla. U svom govoru Sokol se snažno založio za interese hrvatskih ribara.

ribar

'Kako bismo zaštitili naše ribare, kojih je danas sve manje, trebamo razvijati Europu koja je otporna na klimatske promjene. Međutim, u Komunikaciji Komisije iz veljače nedostaje konkretnih prijedloga o tome što točno Europska komisija planira činiti kako bi poticala otpornost ribarstva na klimatske promjene. U okolnostima u kojima klimatske promjene negativno utječu na sektor ribarstva koji ne samo da osigurava radna mjesta nego je i izvor zdrave prehrane, Europska unija na raspolaganju ima financijske instrumente bez presedana kojima mora poduprijeti naše ribare. Tražim od Europske komisije konkretniji angažman kad je u pitanju borba za zaštitu interesa ribara i ribarstva.' - istaknuo je Sokol te je upozorio na opasnosti koje zbog klimatskih promjena prijete Jadranskom moru.

'Posebno je zabrinjavajući negativan utjecaj kojeg globalno zatopljenje ima na bioraznolikost i ribarstvo. To govorim kao netko tko dolazi iz Hrvatske, pomorske države koja se diči svojom stoljetnom ribarskom tradicijom. Porast temperature mora pogoduje pojavi invazivnih vrsta što utječe i na naše tradicionalno ribarstvo, smanjujući riblji fond karakterističnih nam vrsta. U Jadranskom moru zabilježeno je 113 invazivnih vrsta od kojih su 64 unesene djelovanjem čovjeka, a u literaturi se navodi da je pojava 52 vrste posljedica klimatskih promjena' - upozorio je Sokol te je dao primjer pojave invazivnih algi iz roda Caulerpa čijem progresivnom širenju pogoduje porast temperature, a koje razaraju bioraznolikost Jadranskog mora. 'Ovo je samo jedan od problema na koje očekujem da Strategija odgovori' - zaključio je Sokol.

Podsjetimo, Caulerpa taxifolia zamijećena je u Jadranu sredinom devedesetih godina, a smatra se da je kod francuske obale slučajno unesena u more iz akvarija odakle se proširila Sredozmenim morem. Također, ova alga spada među 100 najgorih invazivnih vrsta u svijetu. Svojom pojavom uništava kompletne ekosustave u podmorju.