×

Sokol spriječio Europski parlament da mediteransku prehranu proglasi nezdravom

22.03.2021

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i pregovarač Kluba zastupnika EPP-a za Mišljenje Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača o Strategiji 'od polja do stola', doc. dr. sc. Tomislav Sokol uspio se izboriti da se mediteranska prehrana u toj Strategiji ne kvalificira kao nezdrava. Naime, ostale političke grupacije u Europskom parlamentu usuglasile su se oko teksta Mišljenja prema kojem bi se europska, a time i mediteranska prehrana, označila kao nezdrava. Tijekom pregovora koji su se vodili o konkretnom amandmanu, Sokol je inzistirao na izmjeni teksta ovog akta koji bi označio europsku i mediteransku prehranu nezdravom.

'Moram priznati da sam se nemalo iznenadio kada sam u tekstu predloženog kompromisnog amandmana uočio da se našu prehranu pokušava proglasiti nezdravom. Paušalne i neutemeljene tvrdnje ne smiju zauzimati prostor u službenim dokumentima Europskog parlamenta. Od početka sam bio jasan u svom stajalištu i drago mi je da sam uspio uvjeriti druge kolege zastupnike u ispravnost svoga stava. Ponosimo se našim mediteranskim načinom života i prehranom koja uključuje korištenje svježih namirnica, ribe, voća i povrća i nezamjenjivog maslinovog ulja.' - objašnjava Sokol.

Sokol se uspio izboriti i za zaštitu hrvatskih tradicionalnih proizvoda kao što su kulen i pršut. Naime, Strategija 'od polja do stola' stavila je mesne proizvode u negativnu kategoriju s konzumacijom šećera i soli što je bio izravan udar na obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom tradicionalnih mesnih proizvoda.

'Strategijom želimo postići zdravu i uravnoteženu prehranu naših građana, međutim, neke su političke grupacije išle toliko daleko da su htjele zabraniti konzumaciju crvenog mesa. To je nedopustivo. S aspekta zaštite potrošača naglašavao sam da moramo našim potrošačima pružiti sve potrebne informacije za donošenje informirane odluke o kupnji ali da nikako ne smijemo potrošačima zapovijedati što smiju jesti, a što ne!  Zato ubrzano radimo i na stajalištu Europskog parlamenta o označavanju nutricionističke vrijednosti namirnica na prednjoj strani ambalaže. Na taj način, potrošači će moći brzim uvidom dobiti sve bitne informacije o hranidbenoj vrijednosti koja je sada sitnim slovima naznačena na poleđini pakiranja.' - ističe Sokol te napominje da su, prema provedenim istraživanjima, potrošačima među najvažnijim informacijama one o sastavu i podrijetlu proizvoda. 'Već dogodine očekujemo da će Europska komisija predložiti zakonodavan okvir i to za obje navedene stavke, i onu o označavanju hrane i onu o podrijetlu proizvoda. Mi u EPP-u odlučili smo definitivno da u ovom sazivu Europskog parlamenta ojačamo poziciju potrošača i to konkretnim zakonskim izmjenama kao što su one o podrijetlu hrane i njezinim energetskim vrijednostima.' - zaključuje Sokol.

Podsjetimo, Strategija 'od polja do stola' definira ključne prioritete za postavljanje održivog i zdravog prehrambenog sustava, a o tome koliko će kompleksna biti provedba ove Strategije govori podatak da je Akcijskim planom koji prati Strategiju predviđeno donošenje 27 zakonodavnih i nezakonodavnih akata u razdoblju do 2024.