×

Tomislav Sokol izabran za člana Posebnog odbora za borbu protiv raka Europskog parlamenta

10.07.2020

Hrvatski zastupnik Tomislav Sokol danas je izabran u novoformirani Odbor za borbu protiv raka Europskog parlamenta čiji je prioritet smanjiti razlike u liječenju te razmotriti mjere za jačanje pristupa raku u svakoj ključnoj fazi bolesti: prevenciji, dijagnozi, liječenju, životu osoba koje su preboljele rak te palijativnoj skrbi.

Hrvatski zastupnik Tomislav Sokol danas je izabran u novoformirani Odbor za borbu protiv raka Europskog parlamenta čiji je prioritet smanjiti razlike u liječenju te razmotriti mjere za jačanje pristupa raku u svakoj ključnoj fazi bolesti: prevenciji, dijagnozi, liječenju, životu osoba koje su preboljele rak te palijativnoj skrbi. Rana prevencija, pružanje psihološke podrške i predlaganje zakonskih okvira kako bi ozdravljenima proces ponovne društvene integracije prošao što bezbolnije glavni su ciljevi ovog Odbora.

- To je velika čast, ali i odgovornost prvenstveno zbog svih onih koji su oboljeli ili preboljeli rak, ali i članova njihovih obitelji- naglasio je Sokol nadodavši kako je upravo zdravstvo područje u kojem može dati svoj maksimalan profesionalni doprinos budući da su zdravstvene teme usko povezane uz njegovo područje interesa. Posebno će se truditi predlagati poboljšanja glede prekogranične zdravstvene skrbi kako bi pacijenti mogli posjetiti liječnike specijaliste koji su najprikladniji za njihovu terapiju, bez nametanja nepotrebnih opterećenja.

Zastupnik je istaknuo da je trenutna globalna pandemija koronavirusa ukazala na mnoge manjkavosti  u zdravstvenim sustavima te osvijestila Europsku uniju da je potrebno temu zdravstva staviti visoko na listu vlastitih prioriteta.

Za kraj, istaknuo je da poziva sve udruge pacijenata, liječnika, ljekarnika i svih organizacija bliskih radu Odbora da mu se jave te da kroz Odbor zajedno pokušaju barem malo zaustaviti ovu, kako ju zastupnik naziva, 'pošast modernog doba'.