×

Tomislav Sokol: 'Bespovratne potpore za poduzetnike trebaju imati prednost pred zajmovima!'

08.12.2020

Zastupnici u Europskom parlamentu zatražili su od Europske komisije da revidira postojeću Strategiju za mala i srednja poduzeća koju je Komisija predstavila u ožujku. Strategija naime ne uvažava poteškoće u poslovanju poslovnih subjekata, a naročito malih i srednjih poduzetnika, koje su prouzrokovane pandemijom. Naime, kada je Europska komisija u ožujku predstavljala Strategiju, posljedice pandemije na gospodarstvo još uvijek nisu bile poznate, a države članice još su početkom ožujka bilježile gospodarski rast. Među zastupnicima koji su pozvali danas u Bruxellesu na nadopunu Strategije za mala i srednja poduzeća je i hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol, izvjestitelj europskih pučana (EPP) za Izvješće o kretanju usluga na jedinstvenom tržištu.

Europska komisija mora dopuniti Strategiju za mala i srednja poduzeća i to preciznim mjerama koje će pomoći malim i srednjim poduzetnicima da nastave uspješno poslovati unatoč krizi bez presedana koja je uzrokovana pojavom novog tipa koronavirusa. U tom smislu bit ću eksplicitan i reći da mi u Europskom parlamentu smatramo da bespovratne potpore trebaju imati prednost pred zajmovima kako se financijska pomoć ne bi pretvorila u dodatan dug za države i poduzeća. Naime, značaj malih i srednjih poduzeća za europsko gospodarstvo nemjerljiv je. 25 milijuna malih i srednjih poduzeća ostvaruje više od polovine BDP-a Europske unije i zapošljava oko 100 milijuna radnika, a čak 99% poslovnih subjekata u Europskoj uniji jesu oni mali i srednji - ističe Sokol te dodaje da trošak digitalne i zelene tranzicije u poslovanju ne smije pasti na leđa poduzetnika. Zato pozdravljam mehanizam za pravednu tranziciju koji će poduzećima omogućiti prijelaz prema tehnologijama s niskom razinom emisija ugljika i gospodarsku diversifikaciju koja se temelji na ulaganjima i stvaranju novih radnih mjesta. Strategija za mala i srednja poduzeća još je jedna prilika da se snažno zauzmemo za interese malih i srednjih poduzetnika - zaključuje Sokol.

Podsjetimo, Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) usvojio je prošli tjedan izvješće zastupnika Tomislava Sokola o slobodnom kretanju usluga na jedinstvenom tržištu. I u tom izvješću Sokol se založio za interese malih i srednjih poduzetnika te je dobio podršku zastupnika u nastojanju da smanji nepotrebne administrativne terete koji koče slobodno pružanje usluga na jedinstvenom tržištu Europske unije.