×

Sokol izvršnoj potpredsjednici Europske komisije Vestager: Cijene lijekova ne smiju rasti!

05.05.2020

Tomislav Sokol razgovarao je, prilikom razmjene mišljenja pred Odborom za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), s izvršnom potpredsjednicom Europske komisije Margrethe Vestager. Tom prilikom Sokol se ponovno zauzeo za osiguranje europskog suvereniteta u proizvodnji lijekova i medicinske opreme te povratak strateške proizvodnje u Europsku uniju.

Zastupnik u Europskom parlamentu doc.dr.sc. Tomislav Sokol razgovarao je, prilikom razmjene mišljenja pred Odborom za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), s izvršnom potpredsjednicom Europske komisije Margrethe Vestager. Tom prilikom Sokol se ponovno zauzeo za osiguranje europskog suvereniteta u proizvodnji lijekova i medicinske opreme te povratak strateške proizvodnje u Europsku uniju.

Sokol se prisjetio da je prilikom preuzimanja potpredsjedničke funkcije Vestager izjavila da nam je potrebna strategija za europsku industrijsku budućnost koja će se temeljiti na osnaživanju europskih kapaciteta. Jednako tako, naglasio je da bi porast cijena medicinskih proizvoda, a naročito lijekova, predstavljao napad na europske potrošače pa je ponudio i model objedinjene javne nabave na razini Europske unije kako bi se spriječilo povišenje cijene lijekova.

Institutom objedinjene javne nabave ojačava se položaj država članica u pregovorima s farmaceutskom industrijom o cijenama lijekova. Ako Europska unija pregovara kao cjelina, pregovaračka pozicija država članica bit će znatno povoljnija, a konačna cijena lijekova za zdravstvene sustave i građane jeftinija. Model je sad uspješno isproban u nabavkama dijela medicinske opreme pa bi ga trebalo primjenjivati i u nabavama koje nisu nužno vezane uz pandemiju - istaknuo je Sokol.

Prilikom razmjene mišljenja, povjerenica Vestager kazala je da je prije početka krize samo desetak kompanija u Europskoj uniji proizvodilo medicinske maske dok je sada, u suradnji s europskim povjerenikom za unutarnje tržište, taj broj porastao na više od petsto.

Podsjetimo, zastupnik Sokol među prvima se putem Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) založio za novu industrijsku politiku koja će osigurati samodostatnost Europske unije u proizvodnji lijekova i druge medicinske opreme, a usvajanjem rezolucije prošlog mjeseca taj stav zauzeo je i Europski parlament.