×

Izgradnjom europske zdravstvene unije pripremamo se na buduće zdravstvene krize

06.10.2022

U sklopu rasprave koja se održala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol govorio je na temu održavanja pripravnosti i odgovora Unije u kontekstu pandemije COVID-19.

„Pandemija COVID-19 je, osim javnozdravstvene ugroze neviđenih razmjera, pokazala i svu krhkost zdravstvenih sustava država članica, uzrokovala lančano zatvaranje granica te pad gospodarskih aktivnosti u Europskoj uniji. Treba jasno reći da je na početku pandemije bilo grešaka te osuditi ponašanje pojedinih država koje su uvele ograničenja na izvoz medicinske opreme u druge države članice kad im je ona bila najpotrebnija. Upravo to nam pokazuje koliko je potreban zajednički europski odgovor na buduće zdravstvene krize. Države članice, posebno one manje koje nemaju vlastitu farmaceutsku industriju, ne mogu se samostalno boriti protiv pandemije ovakvih razmjera, bez zajedničke nabave cjepiva i medicinske opreme“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

„Uz sve poteškoće, zajednička nabava cjepiva predstavlja uspjeh jer je manjim i gospodarski slabije razvijenim državama članicama koje nemaju proizvodnju na svom teritoriju, omogućen pristup cjepivu u isto vrijeme kao i onim većim i bogatijim državama članicama. Na taj način, još jednom je dokazano koliko je europska solidarnost važna. Svi građani EU moraju imati jednaku zaštitu od svih zdravstvenih prijetnji te pristup istoj skrbi i liječenju bez obzira na zemlju u kojoj žive“ – rekao je Sokol.

Podsjetimo, Komisija je u travnju ove godine donijela Komunikaciju „COVID-19 – Održavanje pripravnosti i odgovora EU: perspektiva” u kojoj predstavlja pristup upravljanju pandemijom u narednim mjesecima te, zapravo, prijelaz s izvanrednog stanja na održiviji način upravljanja situacijom.

„Iskustvo pandemije pokazalo nam je da je ključno: osigurati praćenje, znanstvenu analizu i koordinaciju djelovanja država članica, imati u rezervi i pravedno distribuirati medicinske protumjere, te osigurati slobodu kretanja ključnih proizvoda u vrijeme krize. Moramo nastaviti graditi snažnu europsku zdravstvenu uniju u kojoj se sve države članice međusobno koordiniraju, pripremaju i zajedno odgovaraju na buduće javnozdravstvene krize“ – zaključio je zastupnik Sokol.