×

Tomislav Sokol postao izvjestitelj EPP-a za prekogranične prijetnje zdravlju

22.12.2020

Zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol, kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) imenovan je izvjestiteljem Europske pučke stranke (EPP) za zakonodavno mišljenje o prekograničnim prijetnjama zdravlju. Naime, poučena iskustvom pandemije uzrokovane novim tipom koronavirusa, Europska unija unaprjeđuje mehanizme za borbu protiv novih zdravstvenih ugroza. Tako je Europska komisija predložila zakonodavni paket za izgradnju europske zdravstvene unije koja uključuje jačanje uloge Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti s jedne strane i Europske agencije za lijekove s druge strane. Osim toga, zakonodavni paket predviđa i donošenje Uredbe o ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju za koje je mišljenje Sokol i imenovan izvjestiteljem europskih pučana.

Od početka mandata zastupnika u Europskom parlamentu zalažem se za snažniju zdravstvenu politiku. Snažna europska zdravstvena unija zaštitit će naše zdravlje, ali i naše načine života, naša gospodarstva i društva. Pandemija nam je pokazala da se protiv prekograničnih ugroza ne možemo boriti sami. Nažalost, ovo nije prva pandemija koju svijet bilježi, a neće biti ni posljednja. Ključno je zato uspostaviti snažan okvir za koordinaciju i jačanje postojećih struktura i mehanizama radi bolje zaštite, prevencije, pripravnosti i odgovora na opasnosti za zdravlje ljudi na razini EU-a. Nova Uredba predviđa donošenje zajedničkih mjera na razini EU-a radi rješavanja budućih prekograničnih prijetnji zdravlju, mogućnost proglašenja javnozdravstvene prijetnje na razini EU-a i uspostavu integriranog sustava EU-a za praćenje zaraznih bolesti i drugih prijetnji zdravlju - objašnjava Sokol te ističe da bi se ovim zakonodavnim prijedlogom trebao konačno riješiti i problem nestašice lijekova i zaštitne osobne opreme s kojim smo se susreli tijekom trajanja ove pandemije. Objašnjavajući svoje prioritete u pogledu ove Uredbe, Sokol ističe da će s aspekta unutarnjeg tržišta i zaštite potrošača biti ključno osigurati nesmetan promet medicinske opreme ali i prehrambenih i higijenskih proizvoda u slučaju budućih zdravstvenih ugroza kako bi se spriječila bilo kakva nestašica na tržištu Europske unije. Apsurdno je da su u jeku pandemije države članice u kojima je koncentrirana proizvodnja zaštitne opreme uvele izvozna ograničenja i time zapravo kompromitirale temeljno načelo solidarnosti. Srećom, brzo smo reagirali na europskoj razini pa su te države i ukinule izvozna ograničenja za maske, rukavice i drugu zaštitnu opremu. Posebnu pozornost ću u okviru europske zdravstvene unije posvetiti i tome da se i našem narodu u Bosni i Hercegovini u slučaju prekograničnih zdravstvenih ugroza osiguraju lijekovi i medicinski proizvodi, a u prvom redu cjepivo.

Podsjetimo, zastupnik Tomislav Sokol prepoznat je kao jedan od najaktivnijih zastupnika u Europskom parlamentu u području zdravstvenih politika. Štoviše, europska povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane, Stella Kyriakides prvi put se službeno obratila Europskom parlamentu upravo na konferenciji koju je organizirao Sokol. Osim toga, Sokol je postao i članom Posebnog odbora za rak u kojem se beskompromisno bori za jednaku kvalitetu liječenja u svim državama članicama Europske unije. Ova dobra vijest o uspjehu hrvatskog zastupnika dolazi na isti dan kad je Europska agencija za lijekova (EMA) preporučila davanje uvjetnog odobrenja za cjepivo protiv bolesti COVID-19.