×

Zahvaljujući Vladi HDZ-a Hrvatska će ostvariti strateški cilj uvođenja eura

05.07.2022

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta koje se održava u Strasbourgu zastupnici su raspravljali o uvođenje eura u Hrvatskoj. Povod rasprave Izvješće je Europskog parlamenta kojim se potvrđuje spremnost Hrvatske za pristupanje europodručju. U raspravi je sudjelovao i zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol koji je pozdravio sadržaj Izvješća, ukazao na koristi koje će uvođenje eura imati na hrvatsko gospodarstvo te podsjetio da je ispunjavanje uvjeta za uvođenje eura rezultat rada Vlade HDZ-a.

'Nakon devet godina članstva u Europskoj uniji, Hrvatska je nadomak ostvarenja još jednog strateškog cilja. Ulaskom u eurozonu uklonit će se transakcijski troškovi i valutni rizik, od čega će najviše profitirati hrvatski izvoznici i turizam. Sama najava uvođenja eura već je dovela do rasta nacionalnog kreditnog rejtinga, što omogućava niže kamatne stope za poduzeća i građane. Također, ovim korakom kao i ulaskom u Schengen, Hrvatska pokazuje volju za još čvršćim integriranjem u europsku zajednicu naroda i država. Općenito, možemo reći da ulazak u eurozonu predstavlja veliku korist za hrvatsko gospodarstvo i društvo u cjelini. Ispunjavanje uvjeta za uvođenje eura, posebno onih vezanih uz javni dug i deficit, nije bilo lako. Vlada HDZ-a uspjela je, racionalnom i uravnoteženom fiskalnom politikom, smanjiti javni dug naslijeđen od prethodne socijalističke vlade s 83.3% BDP-a na kraju 2015., na razinu od 71.1% na kraju 2019. Time smo pokazali da se ekonomska politika može voditi na način koji potiče gospodarski rast, bez prekomjerne i neodržive proračunske potrošnje. Uvođenje eura predstavlja veliko postignuće za Republiku Hrvatsku te mi je stoga zadovoljstvo podržati ovo Izvješće i iskreno zahvaliti izvjestitelju na njegovom radu.' - kazao je Sokol.

Podsjetimo, nakon što je Europska komisija u svom Izvješću utvrdila da Hrvatska ispunjava četiri nominalna konvergencijska kriterija, Europski parlament u sklopu redovite procedure sada mora donijeti mišljenje o prijedlogu za uvođenje eura u Hrvatskoj.