×

Teške optužbe na račun Facebooka ne smiju se zanemarit

08.11.2021

Frances Haugen, stručnjakinja za upravljanje algoritmima i bivša zaposlenica Facebooka, danas je svjedočila pred Odborom za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) o štetnim praksama kojima se u poslovanju koristi ova digitalna platforma. Haugen je iznijela niz ozbiljnih optužbi na račun poslovanja Facebooka, između ostalog kazavši i da Facebook stavlja zaradu ispred sigurnosti svojih korisnika. Napomenula je da nitko osim zaposlenika Facebooka ne zna što se tamo točno događa, a dodala je i da se algoritmi koriste kako bi se širila mržnja i nasilje putem platforme te da bi se polariziralo društvo. Iznijela je i podatak da je zbog algoritama 4 % korisnika zaprimilo 80 % lažnih informacija o bolesti COVID-19. Na saslušanju je kao član Odbora IMCO sudjelovao i hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol.

'Današnje svjedočenje pred Odborom IMCO dodatno je pokazalo ispravnost naše odluke da krenemo u donošenje zakona koji će zaštititi europske građane i ograničiti samovolju digitalnih platformi. Teške optužbe na račun Facebooka ne smiju se zanemariti.  Paketom o digitalnim uslugama stvaramo zlatni standard koji može drugim državama poslužiti kao primjer za reguliranje poslovanja velikih digitalnih platformi. Osim  reguliranja odgovornosti za sadržaj na internetskim platformama stvaramo i sustav protokola za uklanjanje ilegalnog sadržaja po načelu da što je ilegalno izvan mreže mora biti ilegalno i na mreži, u digitalnom okruženju.' - napomenuo je Sokol i istaknuo da velike internetske platforme sprječavaju razvoj inovacija i uvjetuju poslovanje manjim digitalnim subjektima.'

'Od 10.000 internetskih platformi, koliko ih sudjeluje na digitalnom tržištu Europske unije, sedam najvećih platformi ostvaruje čak 69 % ukupnog prihoda u ovom sektoru, a pritom nijedna od tih platformi nije europska. Kako bismo europske digitalne kompanije učinili konkurentnijima moramo stvoriti okruženje u kojem velike internetske platforme neće zloupotrebljavanjem svog dominantnog položaj na tržištu uvjetovati poslovanje manjih digitalnih platformi' - zaključio je Sokol.

Podsjetimo, Europska komisija koncem prošle godine predložila je Akt o digitalnim tržištima (DMA) i Akt o digitalnim uslugama (DSA), a Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) označen je kao nadležan za oba navedena akta. Dodajmo i to da su akti predloženi u obliku uredbe što znači da će završetkom zakonodavnog postupka biti izravno primjenjivi u državama članicama Europske unije.