×

Tomislav Sokol: „Pandemija nam je otkrila koliko Europa nije bila spremna za suočavanje s ozbiljnom zdravstvenom krizom“

09.03.2021

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol, govorio je danas na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Bruxellesu o prijedlogu Uredbe o uspostavljanju 5,1 milijardi eura vrijednog programa “EU za zdravlje” za razdoblje 2021. - 2027., kojeg je Europska komisija objavila 28. svibnja 2020.

 „Pandemija nam je otkrila da Europa, nažalost, nije bila spremna za suočavanje s ovako ozbiljnom zdravstvenom krizom. Nikada se više ne smije dogoditi da liječnik mora odabrati tko će živjeti ili umrijeti jer bolnica nema resursa da svima pomogne. Jedan od razloga za takvu situaciju leži u činjenici da EU do sada nije imala sustavnu zdravstvenu politiku, što se, samo dijelom ispravno, pravdalo podjelom nadležnosti s državama članicama. To se sada promijenilo te se uvidjelo da goleme javnozdravstvene probleme države članice ne mogu same rješavati.“- istaknuo je Sokol.

 

Zastupnik Sokol smatra kako kroz program „EU za zdravlje“ trebamo nadograditi zdravstvene sustave u državama članicama EU-a, osposobiti više zdravstvenog osoblja, promicati medicinsku izvrsnost, smanjiti zdravstvene nejednakosti u cijeloj Europi, podržati digitalizaciju u zdravstvenom sektoru, ojačati financiranje Plana za borbu protiv raka i vratiti proizvodnju lijekova Europu.

 

Posebno su ohrabrujuće financijske mogućnosti dogovorene dijalogom Europskog parlamenta i Europske komisije, u čemu je veliku ulogu imala Europska pučka stranka. Predviđeni iznos od 5,1 milijardu eura u idućem sedmogodišnjem razdoblju je čak 12 puta veći od prethodnog zdravstvenog programa EU.

 

„Važno je napomenuti da ovaj program nije jedini izvor europskog financiranja za naše zdravstvene sustave. Kohezijska politika od golemog je značaja za ulaganja u zdravstvo, posebno u zdravstvenu infrastrukturu, ali i radnu snagu, s ciljem postizanja jednake kvalitete liječenja u svim dijelovima Europske unije. Samo sinergijom ova dva instrumenta možemo postići naš temeljni cilj: najbolju moguću zdravstvenu zaštitu za sve građane Europske unije. Zdravlje naših građana mora biti prioritet i ovaj program pokazuje da smo na dobrom putu“ - zaključio je zastupnik Sokol.