×

Tomislav Sokol: „COVID potvrdama Europska unija poručuje građanima da je sigurno putovati u turističke destinacije poput Hrvatske“

08.06.2021

Povodom rasprave koja se održala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu na temu COVID potvrda, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol naglasio je da se potvrdama olakšava slobodno kretanje građana koje je vrlo važno za nadolazeću turističku sezonu.

„Iako su određene država članice EU već implementirale sustav za COVID potvrde na svojim graničnim prijelazima, uključujući i Hrvatsku koja je to učinila prva u Uniji 1. lipnja, posebno je važno da sve države članice nakon donošenja zakonodavnog okvira, implementiraju sustav COVID potvrda do 1. srpnja u svrhu normalnog odvijanja turističke sezone. Nemamo previše vremena, problemi koji su nastali od početka pandemije u uslužnom, transportnom i turističkom sektoru enormno utječu na gospodarstvo i milijune naših sugrađana, a oni si jednostavno ne mogu priuštiti još jednu lošu turističku sezonu. Ovo je tema na kojoj Europska unija mora pokazati jedinstvo“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

„COVID potvrde su naročito važne za ponovno pokretanje gospodarstva, osobito za slobodno kretanje radnika i putovanje turista tijekom ljeta, što je posebno važno za turističke zemlje poput Hrvatske. COVID potvrdama EU šalje poruku građanima da će na siguran način moći boraviti u raznim turističkim destinacijama širom Unije, te da će povratiti slobodu kretanja čime će se omogućiti brži protok ljudi na graničnim prijelazima“ – rekao je zastupnik Sokol.

Neusklađena kontrola unutarnjih granica tijekom pandemije uzrokovala je društvene i gospodarske poremećaje. COVID potvrda omogućit će građanima posjete svojim obiteljima, rad preko granica i odlazak na odmor bez potrebne karantene po dolasku ili povratku. Time ćemo ponovno pokrenuti gospodarstvo, turizam i potaknuti otvaranje novih radnih mjesta te također držati virus pod kontrolom.

 „Vjerujem da COVID potvrda predstavlja poboljšanje u odnosu na posljednjih godinu i pol dana, budući da olakšava kretanje, a ne predstavlja preduvjet za prelazak granice. Isto tako treba naglasiti da Potvrda ne dijeli građane na one prvog i drugog reda, obzirom da obuhvaća cijepljene osobe, one koje su preboljele COVID-19 te osobe s negativnim testom.“ - zaključio je zastupnikSokol.